A Proposal for preservation and rehabilitation of Divriği settlement
Divriği yerleşmesi için bir koruma ve sağlıklaştırma önerisi
  1. Tez No: 23439
  2. Yazar: FÜSUN ATACAN
  3. Danışmanlar: GÜL ASATEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Koruma, Sağlıklaştırma, Geleneksel, Divriği, Bölgeleme, Preservation, Rehabilation, Traditional, Divriği, Zoning
  7. Yıl: 1992
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 226
Özet
oz DİVRİĞİ YERLEŞMESİ İÇİN BİR KORUMA VE SAĞLIKLAŞTIRMA ÖNERİSİ ATACAN Füsun Yüksek Lisans Tezi, Restorasyon, Mimarlık Anabilim Dalı Tez Yöneticisi : Öğr. Gör. Gül ASATEKİN Eylül 1992, 206.sayfa Divriği yerleşmesinin kuruluşu ve Bizans Dönemi öncesi tarihine ilişkin bilgilerimiz çok smırlıdır.Bilinen en erken tarihinin Hititlere kadar gittiği öne sürülmektedir. Divriği'nin Türkler tarafından hangi tarihte fethedildiği tam olarak bilinmemekle birlikte,yaklaşık 1080'lerde Mengûcek- oğulları Beyliği'nin hakimiyetine geçtiği sanılmaktadır. Divriği yerleşmesi ll.yüzyıl sonlarından, 20.yüzyıl başına kadar sosyal ve ekonomik yapı ile mimarlık tarihi açısından değişik dönemler geçirmiştir. Çalışma konusu olan alanda tarihsel süreçte oluşmuş fiziksel özelliklerin izleri günümüze kadar gelebilmiştir. Çalışma altı ana bölümde ele alınmıştır. Giriş bölümünden sonra, ikinci bölümde Divriği'nin tarihsel gelişimi ve anıtsal nitelikli yapıları in celenmiştir. Üçüncü bölümde ise yerleşmenin fiziki ve sosyo-ekonomik yapısı, doku özellikleri on yıllık bir zaman dilimi içinde analiz edilmiştir. Dördüncübölüm yine on yıllık bir zaman dilimi içinde çalışma alanının çevre değerlerini, fiziksel yapısını ve mimari özelliklerini içermektedir. Alanın sorun ve olanaklarının değerlendirilmesi beşinci bölümde ele alınmıştır. Altıncı bölümde alanla ilgili olarak koruma ilke karar ve önerileri saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A PROPOSAL FOR PRESERVATION AND REHABILITATION OF DİVRİĞİ SETTLEMENT ATACAN Füsun M.S. in Restoration, Architecture Supervisor : Inst. GülASATEKİN September, 1992, 206 Pages What is known about the establishment of Divriği settlement and the history before the Byzantine Periods is limited.lt is claimed that the earliest settlement was by Hittites.lt is not certainly known when Turks first had the control of Divriği but it is estimated that it was invaded by Mengûcekoğulları approximately in 1080's. Divriği went through different social,economical and architectural periods between the late 11 th.century and 20 th. century.All physical proper ties that took place during this period can be seen in the study area. Study is divided into six parts-After introduction,historical development of Divriği and its monumental buildings are surveyed.In the third part,physical,socio-economical and establishement texture properties of the town are analyzed in a 10 years period.In the fourth part,an analysis of the study area,environmental values,architectural and physical condition are ingiven.The fifth part deals with the problems and facilities of the study area. The sixth part suggests solutions and priciples of decisions to to preserve the site.