Genetic variation in shoot growth patterns in pinus brutia TEN
Kızılçam (Pinus brutia TEN) populasyonlarında sürgün büyümesinin genetik farklılıkları
  1. Tez No: 23449
  2. Yazar: TOLGA YILDIRIM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KAYA ZEKİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Pinus brutia, Çok sürgünlülük, Bahar sürgünü, Yaz sürgünü, Yıllık büyüme, Pinus brutia, Multiple flushing. Spring shoot, Summer shoot, Annual growth
  7. Yıl: 1991
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
ÖZ KIZILCAM (Pinus brutia TEN.) POPULÂS YOKLARINDA SÜRGÜN BÜYÜMESİNİN GENETİK FARKLILIKLARI YILDIRIM, Tolga Yüksek Lisans Tezi, Biyoloji Ânabilim Dalı Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Zeki Kaya Haziran 1992, 53 Sayfa Bu çalışmada, Antalya yakınlarında Düzler çamı deneme sahasında bulunan Kızılcam (Pinus brutia TEN. } populasyonlarınm yıllık büyüme kalıpları, 1984-1990 yılları arasındaki tepe büyüme özellikleri kullanılarak değerlendirildi. Bu deneme alanında, kenetlenmiş petek deseni şeklinde dikilmiş olan, içinde altı populasyon ve her populasyondan on aile bulunan, toplam 551 bireyi bir replikasyon aralama kesimi ile çıkarılarak değerlendirildi. Bu populasyonların karşılaştırılması yuvalanmış varyans analizi ile, populasyon x yıl etkileşimleri iki seviyeli varyans analizi ile değerlendirildi. Büyüme özellikleri arasındaki ilişkileri göstermek için korelasyon katsayıları bulundu. Çalışma sonucunda populasyon ve ailelerin, yıllıktepe büyümesi ve yıllık toplam boy bakımından genetik farklılıklar gösterdiği bulundu. Bunun başlıca nedenini P. brutia türünde bir yıl içinde birden fazla sürgün verme özelliğinin bulunmasında arayabiliriz. Toplam büyümeyi bir bahar sürgünü ve değişik sayıda yaz sürgünü birlikte meydana getirmektedir. Bahar sürgünü miktarı, populasyonlar arası ve populasyon içinde istatistiksel önemde farklılık göstermemektedir. Fakat yaz sürgünleri, hem sayı ve hem de büyüme miktarı bakımından hem populasyonlar arasında hem de populasyonlar içi aileler arasında farklılık göstermektedir. Bu aynı zamanda 13. yaştaki toplam büyüme ve diğer büyüme karakterleri arasındaki korelasyon katsayıları ile de desteklenmektedir. Deneme alanına 25 km uzaklıktan elde edilen iklim verileri ile büyüme karakterleri arasında istatistiksel önemde herhangi bir regresyon modeli bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT GENETIC VARIATION IN SHOOT GROWTH PATTERNS IN Pinus brutia TEN. YILDIRIM, Tolga M.S. in Biology Supervisor: Assoc. Prof.Dr. Zeki KAYA June, 1992, 53 pages In this study, the genetic variation of the shoot growth patterns in Pinus brutia TEN. was studied both among and within populations at Duzlercami experimental area, near Antalya, for seven consecutive years from 1984 to 1990. Due to destructive nature of sampling procedure, only one of the replications was evaluated, which included 551 individuals, coming from six populations, each with 10 families. The data was analyzed by a nested ANOVA model to test any differences among and within populations. Population by year interactions were estimated by a two- way ANOVA model. Correlation coefficients were calculated to find out relationships among characters. According to nested ANOVA results, both populations and families within populations were genetically different regarding total heights from Age 7 (1984) to Age 13 (1990). These differences were 111originated mainly due to multiple flushing pattern of the P^ brutia species. The annual growth is made of by one spring shoot and several summer shoots. In most cases the spring shoot growth was not significantly different, both among and within populations, whereas the growth by summer shoots was different. Almost half of the total annual growth was contributed by summer shoot growth. This was also supported by the high correlation coefficients between total height at Age 13 and summer shoot growth. Mo significant regression model was found between the available climatic data and total heights and other growth characteristics at different ages.