Housing in hot-arid climetes a case study:Şanlıurfa
Kuru-sıcak iklimlerde konut Şanlıurfa örneği
- Tez No: 23450
- Danışmanlar: PROF. DR. VACİT İMAMOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Kuru-sıcak iklim, yöresel mimari geleneksel konut. Ana Bilim Dalı Kod No.: 6Q1 01.02 vı, Hot- arid climate, vernacular architecture. Traditional houses. Science Code No.: 601.01.02 IV
- Yıl: 1992
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
öz KURU-SICAK İKLİMLERDE KONUT ŞANLIURFA ORNEGI JOUMA, Ziad Yüksek Lisans Tezi, Mimarlık Anabil im Dalı Tez Danışmanı: Prof.Dr. Vacit IMAMOOUJ Temmus, 1992, 93 Sayfa Bir mimari tarzın oluşum nedenleri arasında iklimin önemli bir rolü vardır. Tezin konusu kuru-sıcak iklimlerde, iklim ve mimari arasındaki ilişkilerin incelenmesi ve Şanlıurfa ili için bir konut projesi önerilmesidir. Tezin Birinci bolumu Şanlıurfa hakkındaki genel bilgileri içerir! ikinci bölüm Şanlıurfanın tarihsel gelişimini, U'cUncu bolum iklim durumunu ve dördüncü bölüm Şanliurfa'nin kentsel yapısı hakkındaki bilgileri kapsar. Basinci bölüm eski kent merkezinin görsel kalitesinin iklim verilen acısından analizini, altıncı bölüm geleneksel Şanlıurfa evleri ve detaylarım içerir. Tezin son bölümünde Şanlırufa için bir konut proje önerisi verilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT HOUSING IN HOT-ARID CLIMETES A CASE STUDY: ŞANLIURFA JOUMA. Ziad M.S. IN Architecture Supervisor: Prof.Dr. Vacit IMAMOGLU July. 1992. 93 pages Among the factors and cosiderations involved in the evolution of an architectural style, climate has an important role. We can see the effect of this role in shaping the forms of many settlements. Sanliurfa is being one of them. The first section of the thesis comprises general information about Sanliurfa. The second section covers the historical background of Sanliurfa. The third one deals with the climate and the fourth with urban context of Sanliurfa. In the fifth section, the old town center is analyzed in relation to climate and visual qualities. The sixth section deals with traditional Sanliurfa houses and their details. In the last section of the thesis a housing proposal for Sanliurfa is given. m