Use of ames test in evaluating mutagenicity formation potentials of various natural waters in the vicitinity of Ankara
Ankara civarındaki suların mutajenite oluşturma potansiyallerinin değerlendirilmesinde ames test kullanılması
  1. Tez No: 23451
  2. Yazar: ÖZLEM KÜLE YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. COŞKUNİ YURTERİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: îçme Suyu Mutajenitesi, Ames Deneyi, Klorlama Yan ürünleri, XAD-2 ile özütleme, Drinking Water Mutagenicity, Ames Test, Chi ori nation By-Products, XAD-2 Extraction
  7. Yıl: 1992
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bu çalışmada, Ankara civarındaki doğal suların mutajenik bileşikler oluşturma potansiyelleri değerlendirilmiştir. Bu amaçla ham su örnekleri toplanmış, ön arıtımdan geçirilmiş, konsantre edilmiş ve mutajenite tespitinde kullanılan kısa zamanlı biyodeney olan Ames Salmonella Mutajenite Deneyi 'ne (ASMD) tabi tutulmuştur. Ayrıca bu testin deneysel prosedürünün daha pratik hale getirilmesine çalışılmıştır.Buna ek olarak, mutajenite ile organik madde parametreleri arasındaki ilişkiler de araştırılmıştır. ASMD sonuçları, mutajenik bileşiklerin oluşumu için zayıf bir potansiyelin varlığını göstermiştir. Ancak, bu mutajenite yedi günlük klor ihtiyacı, 254 nm deki ultraviyole absorbansı, beş günlük biyokimyasal oksijen ihtiyacı ve renk gibi su kalitesi parametreleriyle artan bir eğilim sergi lemistir.
Özet (Çeviri)
The present study is intended to evaluate mutagenically active compound formation potentials of various natural waters near Ankara city. With this intention, raw water samples were collected, pretreated, concentrated and then subjected to Ames Salmonella Mutagenicity Test (ASMT) which is a short-term bioassay used for detection of mutagenicity. The more practical approaches for the experimental procedures of sample pre- treatment and ASMT have been tried to be developed. Furthermore, the relationships between mutagenicity and iiisurrogate parameters indicating the relative quantities of precursor materials were also examined. The observed ASMT results indicated a weak potential for the formation of mutagenic compounds. Mutagenicity was found to display a generally increasing trend with water quality parameters reflecting background organic content, namely seven days chlorine demand, UV absorbance at 254 nm, BOD5 and color.