Türk destanlarında su altı dünyası
Underwater world in turkish epopees
  1. Tez No: 234519
  2. Yazar: ERKAN KARAGÖZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NACİYE YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Folklore
  6. Anahtar Kelimeler: Mitoloji, Destan, Sibirya, Su Altı, Mythology, Epopee, Siberia, Water, Underwater
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bölümü
  12. Bilim Dalı: Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 393
Özet
Türk destanlarında üç ayrı dünyanın mekân olarak işlendiğini görmekteyiz. Bu dünyalar gök (tanrının, meleklerin ve iyi ruhların yaşadığı dünya), yer üstü (insanların, hayvanların, cinlerin, perilerin ve devler gibi canlıların yaşadığı dünya) ve yer altı (kötü güçlerin, yaratıkların ve ruhların yaşadığı dünya) dünyalarıdır. Bu mekânlar, halkbiliminin destanla ilgilenen araştırmacıları tarafından çeşitli çalışmalarda konu olarak işlenmiştir. Bazı Türk boylarının destanlarında bu üç dünyadan farklı olarak bir de su altı dünyası geçmektedir. Bu tezin konusu, Türk destanlarında mekân olarak su altı dünyasının var olduğunu tespit etmek ve bu dünyanın özelliklerini belirlemektir. Yapılan bu çalışma; ?Türk destanlarında bir mekân olarak su dünyası geçmekte mi, geçmekteyse canlılarının fizikî özellikleri nasıldır, su altı dünyasında zaman kavramı var mıdır, kullanılan mekânlar açısından yer üstü dünyasından farklı mıdır? gibi sorulara cevap aramıştır. Sonuç itibariyle Türk destanlarında su altı dünyasının var olduğu tespit edilmiş ve bu dünya çalışma boyunca incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In old Turkish epopees there are three different worlds where extraordinary events take place. These worlds can be listed as celestial (the place where the God, angels and good spirits are), the earth (where humans, animals, genies, fairies and giants live) and lastly underworld (where demons, bad creatures and spirits live). These places have been studied many times by different researchers who are academically interested in epopees of folklore. Apart from these places in epopees of some Turkish tribes there exists a world under water. The purpose of this thesis is to prove that there is an underwater world in Turkish epopees and present the features of this world. This study tries to find answers to these questions: ?Is there an underwater world as a place in Turkish epopees, if so what are the physical features of the creatures living underwater? Is there a time notion underwater? Is this underworld different from places on earth??. In conclusion it is proved that there exists an underwater world in Turkish epopees and in this study this world is examined.