Dinamik oyun kuramı üzerine bir inceleme ve bir uygulama
A survey of dynamic game theory and an application in Turkey
  1. Tez No: 234518
  2. Yazar: SİBEL DUMAN ATAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİHAT BOZDAĞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonometri, Econometrics
  6. Anahtar Kelimeler: Dinamik Oyunlar, Nash ve Stackelberg Çözümler, Fark Oyunu Modeli, Pareto Optimal Çözüm, Para ve Maliye Politikaları, Dynamic games, Difference game model, Monetary and Fiscal Policies, Nash and Stackelberg Solutions, Pareto Optimal Solution
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonometri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ekonometri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 203
Özet
Para ve maliye politikaları, ülke ekonomisinin yönünü ve durumunuetkileyen en önemli iktisadi politika araçlarıdır. Bu araçların, birbirleriyle olankarşılıklı etkileşimleri ve eşgüdümlerinin dikkate alınarak değerlendirilmesi deoldukça önemlidir. Bu çalışmada, Türkiye'de para ve maliye politikalarınıneşgüdümü talep yönlü Keynesyen yaklaşıma göre dinamik oyun kuramıçerçevesinde değerlendirilmiştir. Kesikli zaman aralığında tanımlı iki oyunculufark oyunu modeli oluşturularak, para politikası otoritesi olan TürkiyeCumhuriyeti Merkez Bankası ve maliye politikası otoritesi olan Hükümet'inkarşılıklı davranışlarının 1991 ? 2007 dönemine ilişkin sonuçları incelenmiştir.Bu modelde, amaç fonksiyonu kareli yapıda ve dinamik sistem de doğrusalolmayan yapıda tanımlanmıştır. Modele ilişkin işbirlikçi olmayan Nash denge,Stackelberg denge ve işbirlikçi Pareto optimal çözümlemeler, GaussProgramlama tabanlı olan OPTGAME 1.0 algoritması yardımı ile yapılarakoptimal ve denge çözümler elde edilmiş ve sonuçlar yorumlanmıştır. Ayrıcatemel modelde oyunculara ilişkin ağırlıklandırma katsayısı değiştirilerek,işbirlikçi Pareto optimal çözümün ağırlıklandırma katsayısındaki değişimekarşı olan duyarlılığı da test edilmiştir. Bu sonuçlara göre; oluşturulan modeleilişkin denge ve optimal değerlerin farklı çözüm kavramlarıyla önemli birfarklılık oluşturmadığı gözlenmiştir. Türkiye verilerinde Pareto optimalçözümün ağırlıklandırma katsayısındaki değişime duyarlı olmadığısaptanmıştır. Ancak Hükümet ve Merkez Bankası'nın performanslarınıPareto optimal çözüme göre işbirliği yaparak aynı anda ortalama düzeydeiyileştirilebileceği görülmüştür. OPTGAME 1.0 algoritmasının zamanserilerindeki değişime oldukça duyarlı olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Monetary and fiscal policies are crucial economic policy instrumentswhich influence the economic situation of a country. It is also of greatsignificance to evaluate these instruments taking into account theirinteraction and coordination. In this study, our aim is to evaluate themonetary and fiscal polices through dynamic game model according todemand-side Keynesian approach. In order to serve this purpose, throughforming a game model in which there are two players within a discrete timeinterval, the reciprocal relationships of Central Bank of the Republic ofTurkey, the money authority, and the Government, fiscal policy authority,between 1991 and 2007. In the model of the study, the objective function wasdefined in a structure of squared and dynamic system with a non-linearnature. Non-cooperative Nash equilibrium, Stackelberg equilibrium andcooperative Pareto optimal equilibrium were analyzed through GaussProgramming-based OPTGAME1.0 algorithm. Subsequently, the values ofequilibrium and optimal solution were interpreted in economic terms.Besides, through changing the weighted-coefficients related to the players inthe model, the sensitivity towards the change in the weighted-coefficient ofthe Pareto optimal solution was tested. The results suggest that equilibriumand optimal values related to the model formed do not have a significantdifference in different solution concepts and Pareto optimal solution is notsensitive to the changes in weighted-coefficient in Turkey data. It was foundout that algorithm of OPTGAME 1.0 employed for the solution of the gamewith two-player model is very sensitive to the changes in the time series.