Türk Hukukunda tapuya kayıtlı olmayan taşınmaz malların olağanüstü zamanaşımı yoluyla kazanılması
Owning by extraordinary time limitations of real property which are not registered to title deed in Turkish Law
  1. Tez No: 234545
  2. Yazar: ATAKAN ÇÖMEK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET İSTEMİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Kamu Yönetimi, Law, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Olağanüstü, Zamanaşımı, Taşınmaz Mal, Tapu, Tescil, Extraordinary, Time limitation, Real property, Title deed, Official registration
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk (Medeni Hukuk) Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Medeni Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Tapuya kayıtlı olmayan bir taşınmaz malın, olağanüstü zamanaşımı hükümleri çerçevesinde, bu taşınmaza zilyet olan kişi adına tapu kütüğüne tescil edilmesi belli şartların yerine getirilmesi ile mümkündür. Bu şartlar, mevzuatımızda esas olarak Medeni Kanun ve Kadastro Kanununda düzenlenmiştir. Ancak bu düzenlemelerin yeterli olmadığı noktalarda devreye, yargı kararları ve doktrin girerek eksik kalan hususların tamamlanmasına çalışılmıştır.Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki, bir taşınmazın olağanüstü zamanaşımı yoluyla mülkiyetini kazanmak için, bu taşınmazın tapuya kayıtlı olmaması gerekir. Yine bu taşınmazın kendi adına tescilini isteyen kimse, sözkonusu taşınmaza yirmi yıl süreyle davasız ve aralıksız olarak zilyet olmalıdır. Tapuya kayıtlı olmayan bir taşınmaza, bu şartlarla zilyet olan kimse, bu taşınmazın kendi adına tapuya tescilini mahkemeden talep edebilir. Mahkeme yaptığı incelemede, sözkonusu şartların yerine getirilip getirilmediğini tespit eder. Eğer şartların oluşmadığını düşünüyorsa mahkeme davayı reddeder; ancak zilyedin talebi, sözkonusu şartları içeriyorsa mahkeme bu taşınmazın zilyet adına, tapuya tesciline karar verir. Böylece tapuya kayıtlı olmayan bir taşınmazı, yirmi yıl boyunca zilyetliğinde bulunduran kişi, bu taşınmazın mülkiyetini olağanüstü zamanaşımı yoluyla kazanmış olur.
Özet (Çeviri)
Registering any real property - which has not been registered in the deed office - in the title deed register under the name of the person who has possessed it in the framework of extraordinary time limitations shall be possible by fulfilling some conditions. These conditions are essentially set forth in Civil Code and Property Law, however, when these articles are not sufficient, resolutions and the doctrine step in and try to complete the missing parts.It should firstly be said that, in order to acquire the ownership of a real property by means of extraordinary time limitation, that real property must not be registered in the deed office. Also, anyone who requests the registration of that real property under his own name, has to possess it for twenty years without interruption and without action. Anyone who, based on these conditions, has acquired possession of any real property, which has not been registered in deed office can ask the court to order it be registered under his own name in the deed office. The court carries out an examination and determines whether or not the mentioned conditions have been fulfilled. If the court has the opinion that the required conditions are not fulfilled, the court will reject the case, however if the request of the owner includes the fulfilled requirements, then the court will decree that that real property must be registered under the name of that owner in the deed office. Therefore, anyone who has possessed a real property for twenty years, which has not been registered in the deed office, has acquired the ownership of that real property by means of time limitation.