Birinci Dünya Savaşı arifesinde Türk-Bulgar ilişkileri
Turkish - Bulgarian relations on the eve of World War I
- Tez No: 234548
- Danışmanlar: DOÇ. DR. VAHDET KELEŞYILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, Uluslararası İlişkiler, History, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Bulgarlar, Bulgaristan, Bulgaristan ve Osmanlı Devleti, Balkanlar, Birinci Dünya Savaşı ve Bulgaristan, Bulgarians, Bulgaria, Bulgaria and Ottoman Empire, The Balkans, World War I and Bulgaria
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Bölümü
- Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 170
Özet
Birinci Dünya Savaşı arifesinde Türk-Bulgar ilişkileri, Balkan Savaşları'nın Bulgaristan üzerinde oluşturduğu etki ve bu zaman dilimi içinde Bulgar ve Osmanlı Devleti'nin menfaatlerinin ortaklığı nedeni ile yeni bir yakınlaşma sürecine girmiştir. Bu süreçte Bulgaristan tarafından Osmanlı Devleti'ne karşı bir yönelme gözlenmiştir. İkinci Balkan Savaşı'nda Bulgaristan'ın Sırbistan, Yunanistan ve Romanya karşısında aldığı büyük yenilgi ve bu savaşta Rusya'nın dahi Romanya'nın yanında yer alarak Bulgaristan'ın karşısına geçmesinin yarattığı hayal kırıklığı nedeni ile Bulgaristan tekrar Osmanlı Devleti ile iyi ilişkiler kurmak istemiştir. Balkan Savaşları ardından Bulgaristan ile Osmanlı Devleti'nin ilişkileri düzelmiştir. İki ülke arasındaki ilişkilerin düzelmesi karşılıklı çıkar ve geçmiş savaşlarda kaçırılan fırsatları telafi etme isteğine bağlıdır.Birinci Dünya Savaşı çıkmasına yakın devletlerarası guruplardan birinin içerisinde bulunma ihtiyacı Osmanlı Devleti'ni harekete geçirmiştir. İtilaf Devletleri bloğuna katılma teşebbüsü başarısız olan Osmanlı Devleti sonuçta Almanya ile 2 Ağustos 1914 tarihinde Türk-Alman ittifakını imzalamıştır.Almanya antlaşmanın imzalanmasının ardından Türk ordusunun Bulgaristan ve Romanya ile birlikte Rusya'ya saldırmasını istemiştir. Almanyanın Osmanlı Devleti üzerindeki baskısı artınca bu çerçevede İstanbul, Sofya ve Bükreş ile ittifak antlaşması imkanları aramaya başlamıştır. Bundan sonraki safhada Türk-Bulgar ilişkileri, Osmanlı Devleti'nin Bulgaristanı müttefik olarak Osmanlı Devleti safına çekme çabaları temeline dayanmıştır.
Özet (Çeviri)
The Turkish- Bulgarian Relations intensified in this period because of the impact of Balkan Wars on Bulgaria and the common interests of Bulgaria and Ottoman Empire in this period. An inclination of Bulgaria towards Ottoman Empire is observed in this period. Bulgaria was intent to build good relations with Ottoman Empire because of the fact that it was heavily defeated by Serbia, Greece and Romania in the First Balkan War and because of the fact that it was disappointed due to the fact that even Russia took the side of Romania against it. Bulgarian and Ottoman relations were promoted in the aftermath of Balkan Wars. The reason behind the promotion of relations between the two countries is based on the mutual interests and the desire of both parties to recover the missed opportunities in the past.The need to take part in one group of countries organized just before the World War I urged the Ottoman Empire to take action. Having failed in taking part in Allied Powers,Ottoman Empire signed the Turkish- German Friendship Pact on 2 July 1914.After signing the Pact, Germany wanted Ottoman Empire to attack Russia together with Bulgaria and Romania. Seeing that German make impression on Ottoman Empire after signing the Pact, İstanbul (Ottoman Empire) sought ways to make alliance agreement with Sophia and Bucharest. In the next phases, the Turkish- Bulgarian relations depend on Ottoman Empire?s attempt to make Bulgaria its alley.