Afganistan'dan gelen göçmen Özbekler'in sosyo-kültürel ve dini hayatları üzerine sosyolojik bir araştırma (Hatay ili Ovakent beldesi örneği)
A socialogical research on the socia-cultural and religous lives of Uzbek immigrants from Afghanistan (The sample of Hatay, Ovakent Town)
  1. Tez No: 234571
  2. Yazar: ENSAR GÖÇMEZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET AKGÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Göç, Din, Sosyo-Kültürel ve Dini Hayat, Ovakent Beldesi, Özbekler, Immigration, Religion, Socio-Cultural and Religion Life, Ovakent Town, Uzbeks
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Sosyolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 243
Özet
İnsanlık tarihiyle başlayan göç, sosyal, kültürel, ekonomik ve dini yönleri çok boyutlu olan sosyolojik bir olgudur. Genellikle siyasal ve ekonomik sorunlar nedeniyle kendi memleketlerini terk etmek zorunda kalan göçmenlerin en önemli sorunu, onları kabul edecek bir ülke bulmaktır.Türk milleti gibi temelinde göçebe ve bozkır kültürüyle bugünlere gelmiş bir millet için göç kavramı büyük önem taşımaktadır. Türkiye Cumhuriyeti bu hassasiyetle farklı nedenlerden dolayı vatanlarını terk etmek zorunda kalan birçok göçmen topluluğa kucak açmıştır. Türkiye'ye kabul edilen göçmelerin çoğunluğunu Türk kökenli ve Müslüman göçmenler oluşturmaktadır.Bu araştırmanın örneklemini Afganistan Türklerinden olan ve 1982 yılında Türkiye'ye getirilip Hatay İli Ovakent Beldesi'ne yerleştirilen göçmen Özbekler oluşturmaktadır. Araştırmada göçmen Özbeklerin sosyo-kültürel ve dini hayatları, Anadolu Türkleri ile olan benzerlikleri ve farklılıkları incelenmeye çalışılmıştır.Çalışma giriş haricinde üç bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın giriş kısmında araştırmanın metodolojik ve teorik çerçevesi sunulmuştur. Birinci bölümde Hatay İli ve Ovakent Beldesi hakkında genel bilgiler verilmiş, ikinci bölümde araştırma bulguları ışığında beldedeki göçmenlerin sosyo-kültürel hayatları, üçüncü bölümde ise beldedeki dini hayat tespit edilmeye çalışılmıştır. Bu çerçevede ulaşılan sonuçlar değerlendirilmiştir. Çalışma ekler konularak sonlandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Immigration which has started with the history of humanity is a sociological fact with social, cultural, economical and religious aspects. The main concern of immigrants, who are obliged to leave their hometowns generally owing to political and economical troubles, is to find country that welcomes them.The concept of immigration is very crucial for Turkish people as they include migrant and steppe culture in their characteristics. Therefore, Turkish Republic has embraced many immigrant people for years. Most of the immigrant people who has welcomed by Turkish Republic are people whose origin are Turk and Muslim.The samples of this research are Uzbek immigrants -whose origin is Afghan Turks- welcomed by Turkey in 1982 and accommodated in Ovakent Town, Hatay. In this research, the Uzbek immigrants? socio-cultural and religious life, and its similarities with and differences from Anotolian Turks have been studied.The research consists of three sections apart from the introduction section. In the introduction section of the research, the methodology and theoretical concepts of the research is presented. In the first section, an overall knowledge about Hatay and Ovakent Town has given; in the second section, in the enlightment of the research findings, the socio-cultural lives of Uzbeks immigrants in Ovakent Town; in the third section the religious life in Ovakent are studied. The finding of the research has been evaluated and the research has been concluded with Appendix section.