1684-1686 yılları arasında Bolu'da ekonomik ve sosyal hayat
Social and economical life in Bolu between 1684-1686 (According to number 835 Bolu şer?iye sicils)
- Tez No: 234597
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DOĞAN YÖRÜK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Şer'iye Sicilleri, Bolu, Engürüs Seferi, Tımar, Eşkıya, Osmanlı Tarihi, Şer?iye Sicils, Bolu, Engürüs Campaign, Tımar, Bandit, Ottoman History
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Bölümü
- Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 497
Özet
Günümüzde siyasi tarih araştırmalarının yanında sosyal, kültürel ve iktisadi tarih araştırmaları da giderek hız kazanmakta ve önemini artırmaktadır. Bu çalışmalarda görünüş itibariyle mahkeme kayıtları gibi görünen fakat toplumun maddi ve manevi hayatını yansıtan Şer'iye Sicillerinin büyük önemi vardır.İncelediğimiz 835 numaralı Bolu Şer'iye Sicili II. Viyana bozgunu sonrası 1684-1686 yıllarını kapsamakta olup, askeri, idari, sosyal, ekonomik ve daha birçok alanda önemli bilgiler içermektedir. Sultan IV. Mehmed'in son dönemlerine rastlayan bu sicilde II. Viyana bozgunu sonrasında devam eden Engürüs Seferi ile ilgili fazla miktarda bilgi bulunmaktadır. Ayrıca bu felaket yıllarında halkın çektiği sıkıntılar, kıtlık, fiyat artışları ve eşkıyalık olayları gibi mühim toplumsal hadiseler hakkında da önemli bilgiler verilmektedir.Defterde toplam 423 hüküm bulunmaktadır. Özellikle dikkat çeken hükümler ise Engürüs Seferi için asker temini, eşkıyalık hareketleri, savaş nedeniyle halktan alınan ağır vergiler, savaşa katılmamaları nedeniyle tımarı elinden alınanlar, atama emirleri, şikâyet hükümleri, menzil hükümleri, tereke kayıtları, miras davaları, cinayet ve gasp davaları, mülk satışı, boşanma davalarıdır.
Özet (Çeviri)
Today beside of political history researches, Social, cultural, and Economic history researhes also going on and gain importance increasingly. Şer?iye Sicils which are not only court orders but also reflector of physical and moral life of society, has great consideration in this researches.Analyzed number 835 Bolu Şer?iye Sicils, consists of 1684-1686 years after II.Vienne rout, and has many significant information about military, administration, economy and more. In this Sicils, the last period of Sultan IV. Mehmed?s Sultanate, there are many important information about continued Engürüs Campaign after II. Vienne rout. Additionally, significant information is given about suffer, famine, markup, banditry during the disaster years.Totaly there are 423 decisions in inventory. Especially salient decisions are soldier obtaining for Engürüs Campaign, banditry movement, overtaxes because of war, Condemned lands (tımar) because of avoid to be conscripted, assignment orders, plaint decisions, menzil decisions, tereke records, heritage cases, murder and assumption cases, estate sales, divorcement cases.