Farklı sosyo - ekonomik düzeydeki çocukların resimsel gelişimlerinin değerlendirilmesi (İstanbul ili, Sarıyer ilçesi örneği)
The evaluation of picturial development of children who are from diffirent socio-economic levels (Sariyer/ İstanbul)
- Tez No: 234602
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE ÇAKIR İLHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Socio-Economic Level, Picturial Development
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu araştırmada çocuğun resimsel gelişimine, sahip oldukları sosyoekonomik düzeyin etkisi olup olmadığının, varsa bunun çocuğun resimselgelişimini ne yönde etkilediğinin saptanması amaçlanmıştır.Tarama modelinde betimsel olan araştırmanın evrenini, 2005-2006eğitim-öğretim yılında, İstanbul'un Sarıyer ilçesinde devlet ilköğretimokullarında okuyan 1. sınıf öğrencileri oluşturmuştur. Araştırmanınörnekleminde Sarıyer ilçesinden rastlantısal yolla seçilen iki düşük sosyoekonomik düzeydeki, iki de yüksek sosyo ekonomik düzeydeki okullardan yinerastlantısal yolla seçilen 100 birinci sınıf öğrencisi yer almıştır.Örneklem grubuna sosyo ekonomik düzeylerini ölçmeye yönelik biranket uygulanmış, `ailem ve ben' konulu resim yaptırılmıştır. Her çocuğundoldurduğu anket ve yapmış olduğu resimler eşleştirilmiştir. Elde edilen verilerSPSS programında çözümlenmiştir. Çocukların sosyo ekonomik düzeyleriyleresimsel gelişimleri arasında bir ilişki olup olmadığı kay-kare testi ilebelirlenmiştir.Bu araştırmadan elde edilen bulgular, çocukların sosyo ekonomikdüzeylerinin resimsel gelişimlerine etkisi olmadığını göstermiştir. Araştırmanınalt amaçlarından sadece çocukların boyama kitabına sahip olmalarıyla veçocukların gazete, kitap, dergi vb. yayınları okuyan bir aileye sahip olmalarıylasosyo-ekonomik düzeyleri arasında bir ilişki olduğu saptanmıştır.Anahtar Kavramlar: Sosyo-Ekonomik Düzey, Resimsel Gelişim
Özet (Çeviri)
This research aims to find out that whether a child?s picturialdevelopment is influenced by his/her socio-economic level and if there is suchkind of relation it aims to determine in which way the child is influenced by it.This research?s descriptive base of scan model is consisting of studentswho are in their first years in the primary school in Sarıyer/ İstanbul in the2005-2006 period. In this research, as a sample, 100 students are chosen bychance from two low socio-economic level and two high socio-economic levelsin Sarıyer.In this sample the group of children are made to draw picturessubjected as `my family and me? in order to determine their socio-economiclevels. Each survey filled by children and the pictures they drew are matched.The results are analyzed in SPSS programme. The relation between thechildren?s socio-economic levels and their picturial development is determinedby khi-square analysis.The result of this research shows that whether there is a relationbetween the children?s picturial development and their socio-economic levels.The children, who have coloring boks and whose families read orderlynewspaper, boks or magazines, have a relation between themselves and theirsocio-economic levels.