Türk vergi sisteminde menkul kıymetlerin vergilendirilmesi devlet tahvili ve hazine bonosu örneği
Taxation of stock and shares in Turkish tax system the sample of goverment and treasury bonds
  1. Tez No: 234608
  2. Yazar: CANAN DOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDÜLKADİR IŞIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Menkul kıymetler, vergileme esasları, devlet tahvili, hazine bonosu
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Bölümü
  12. Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Bu çalışmanın amacı menkul kıymetlerin vergilendirilmesi ile ilgili temel kavramların açıklanmasından sonra kamu kesimi borçlanma araçları olan Devlet Tahvili ve Hazine Bonolarının faiz gelirlerinin ve alım satım kazançlarının vergilendirilmesi esaslarını ortaya koymaktır.Türk Vergi Sistemi'nde menkul kıymetlerin vergilendirilmesine ilişkin usul ve esaslar günümüze kadar gelen süreçte önemli değişikliklere uğramıştır. Son olarak 2004 yılında kabul edilen 5281 Sayılı Kanunla Gelir Vergisi Kanunu'na eklenen Geçici 67. madde hükmü ile 2006 yılı başından itibaren geçerli olmak üzere menkul kıymetlerin vergilendirilmesinde radikal değişiklikler yapılmış; çeşitli finansal araçlardan elde edilen getirilerin aynı oranda ve kaynakta vergilenmesi ve ticari faaliyetlere dahil olmayan gelirler için kaynakta yapılan vergilemenin nihai vergileme olması esası benimsenmiştir.Bu çalışmada süreç içinde değişiklik göstermiş olan Devlet tahvili ve Hazine bonolarının vergilendirilme esasları 2001 öncesi, 2001- 2005 ile 2006-2015 yılları arasında olmak üzere üç farklı dönemde incelenecektir.
Özet (Çeviri)
The goal of this study is to introduce the principal cause of taxing the interest income and purchase sale gainings of government and treasury bonds which are the instruments of public sector borrowing after making a brief explanation about basic concepts of taxing stocks and shares.The procedures and bases of taxing stocks and shares of Turkish Tax System has undergone a significant change till today. Finally radical changes were made in taxing stocks and shares that was to be valid from the beginning of 2006 by means of temporary provisions No 67 that was amended to income tax act by Law No 5281 settled in 2004; taxing returns achieved from various financial instruments in the same rate and same source and for the returns out of commercial activities, it was accepted that taxing in source should be conclusive taxation.In this study, the principles of taxing the government and treasury bonds- which have shown arrangements during the process will be analysed in three different periods these are; before 2001, from 2001 to 2005 and from 2006 to 2015.Keywords : Stocks and shares, principle of taxation, government bonds, treasury bonds.