Studies on the mutagenicity of an organophosphorus pesticide trichlorfon
Organofosforlu pestisid triklorfon'un mutajenitesi üzerine çalışmalar
- Tez No: 23461
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MESUDE İŞCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Kromozom aberasyonu, Organofosforlu pestisidler, Triklorfon, SMART, Mutajenesis, Organophosphorus Pesticide, Trichlorfon, Chromosome Aberration, SMART, Mutagenicity. Science Codes: 401.01.00, 401.01.03, 401.01.06 IV
- Yıl: 1992
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Organofosforlu pestisidlerin insan ve çevre sağlığına zararlarının belirlenmesi tcplum sağlığı açısından önemlidir. Bu nedenle genetik toksikoloji alanında bir çok kısa-dönem mutajenisite testleri geliştirilmiştir. Bu çalışmada, organofosforlu' bir insektisid olan triklorfon'un mutajenik potansiyelinin belirlenmesi için prokaryotik ve ökaryotik mutajenisite test sistemleri kullanıldı.Ön çalışma olarak uygulanan AMES testi triklorfonun 1X10-10 M ile 1X10-12 M kadar küçük dozlarda bile metabolik aktivasyon gerektirmeksizin mutajenik etkisi olduğunu gösterdi. Triklorfon'un klastojenitesinin belirlenmesi için uygulanan insan ve fare kromozom aberasyon testi', AMES testinde elde edilen sonuçları teyit etti. Değişik tipte kromozom aberasyonlar i, anomalileri ve kromozom kontraksiyonu 100jug/ml ve 125jug/m derişimlerde elde edildi. Ayni test fare teratokarsinoma göze suşu P19 kullanıldığında ise daha düşük dozlarda 50 /zg/ml ve 75/ig/ml bile kromozom yapısında pulverizasyon gözlendi. Yeni ve etkili bir Ökaryotik in vivo test sistemi olan SMART'ta ise triklofon'un 1X10"4 % derişimde mutajenik ve rekombijenik özelliği ispatlandı. Ayrıca basitliği ve nokta mutasyonları ile mitotik rekombinasyonu mükemmel bir duyarlılıkta belirleme özelliği ile bu testin kısa dönem genotoksisite testi olarak kullanılışlığı belirlendi.
Özet (Çeviri)
The risk assessment of organophosphorus pesticides is an important. issue for public health. For that reason, short-term mutagenicity test systems were developed in the field of genetic toxicology. In this study, the mutagenic potential of an OP; Trichlorfon was analyzed using different procaryotic and eucaryotic mutagenicity test systems. As a preliminary test, AMES mutagenicity test was performed and the data proved the mutagenic potential of 111technical grade trichlorfon at doses as low as 1X10-10 M and 1X10"12 M, without metabolic activation in both tester Salmonella strains TA98 and TA100. Clastogenicity of trichlorfon was determined by in vitro chromosome aberration assays in human and mouse lymphocytes. At doses 100/Ltg/ml and 125jig/ml, different types of aberrations and chromosome contraction were detected. Same assay with P19 mouse teratocarcinoma cell line have shown increased sensitivity even at lower doses of 50/xg/ml and 75/ig/ml in the form of abnormal chromosome structure, as partial and complete pulverization. As a new and powerful in vivo eucaryotic test system, Drosophila Somatic Mutation and Recombination test SMART have given further and supporting information on the mutagenic and recombigenic effect of the test substance which was found to be also highly recombigenic at a dose of 1X10~4 %. Moreover, its simplicity and capacity to detect point mutations, chromatid type mutations as well as mitotic recombinations with excellent sensitivity proved its potential as a short term genotoxicity test.