A Comparative study on confinement models for concrete
Beton sargı modelleri üzerine karşılaştırmalı bir çalışma
- Tez No: 23464
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜNEY ÖZCEBE
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
 - Anahtar Kelimeler: Karşılaştırmalı çalışma, sargılı betonarme modelleri, enine donatı, etriye aralığı, boyuna donatı miktarı, etriye konfîgürasyonu, dayanım - birim deformasyon, Comparative study, confined concrete models, lateral reinforcement, tie spacing, amount of longitudinal steel, tie configuration, stress - strain
 - Yıl: 1992
 - Dil: İngilizce
 - Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Sayfa Sayısı: 160
Özet
Bu çalışmada, çok yönlü gerilim altındaki betonarme davranışı üzerine bir kaynak taraması yapılmıştır. Literatürde bulunan bazı önemli sargılı betonarme modelleri, çeşitli değişkenlere göre test edilmiştir. Kesit geometrisi, enine donatının tüm alana oram ile hacim oranı, enine ve boyuna donatı düzenlemesi ve eksantrik yükleme gibi çeşitli değişkenlere karşı, her modelin, duyarlılığı incelenmiş ve elde edilen sonuçlar tartışılmıştır. Bahsedilen değişkenler arasında enine donatı en büyük odak noktası olmuştur. Sargılı betonarme modellerini ( Kent ve Park; Sheikh ve Uzumeri; yenilenmiş Kent ve Park; Vallenas, Bertero ve Popov; Soliman ve Yu; Roy ve Sözen; Sargın; ve Saatçioğlu ), ilişkili değişkenleri ile birlikte, karşılaştırma olanağı sağlayan ve çıktı olarak sargılı betonarme kesitlerin moment - dönme, yük - birim deformasyon, ve dayanım - birim deformasyon ilişkisini veren bir bilgisayar programı, FORTRAN77 dili kullanılarak geliştirilmiştir.Analitik çalışmalardan elde edilen sonuçlar, sargılı betonarme örnekler üzerinde yapılan deney sonuçlan ile karşılaştırılmıştır. İncelenen modeller arasında gerçek kapasite değerlerine en yalan sonuçlar“ Sheikh ve Uzumeri ”,“ yenilenmiş Kent ve Park ”ve“ Saatçioğlu”modelleri kullanılarak elde edilmiştir. Bu modeller sargı üzerinde etkili tüm değişkenleri göz önünde bulundurmaktadırlar.
Özet (Çeviri)
In this study, a literature survey on concrete behaviour under multiaxial state of stress is performed. Major confinement models, found in the literature, are tested for numerous different cases. Response evaluation of each model is discussed, the degree of success of each model is tested for various parameters such as cross-sectional geometry, percentage and volumetric ratio of transverse reinforcement, transverse and longitudinal reinforcement arrangements and the strain gradient. Among these variables, the amount of transverse reinforcement received most attention. Software in FORTRAN77 whose output comprises moment- curvature, load-strain and stress-strain relationship of confined concrete cross- section, has been coded to accomplish this comparative study, using various models ( Kent and Park; Sheikh and Uzumeri; Modified Kent and Park; Vallenas, Bertero and Popov; Soliman and Yu; Roy and Sozen; Sargin ; and Saatcioglu ) for confined concrete with their variables. Hognestad model is iiiused for unconfined ( cover ) concrete. Experimental results of confined concrete specimens are compared with analytical predictions. Among all models, Sheikh and Uzumeri, modified Kent and Park, and Saatcioglu models yield best predictions for the actual capacities. They recognize the effect of variables on confinement more realistically.