Image data management in moods
Moods için görüntü veri yönetimi
- Tez No: 23463
- Danışmanlar: PROF. DR. ASUMAN DOĞAÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Görüntü işleme, örüntü algılama, nesneye dayak veri tabanları, resimsel bilgi dizgeleri, görüntü veri tabanları
- Yıl: 1992
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 171
Özet
Son yıllarda farklı alanlarda görüntü işleme yöntem ve uygulamalarında yapılan araştırma ve uğraşıların etkisi olarak, görüntüleri destekleyebilen veritabanı sistemlerine bir gereksinim doğmuştur. Günümüzde nesneye dayalı veritabanı yönetim dizgeleri alanında yapılan araştırmalar, sayısal görüntüler gibi büyük ve karmaşık verilerin, nesneye dayalı veri modellerine çok uygun olduklarım göstermiştir. Bu tezde, halen geliştirilmekte olan bir nesneye dayalı veritabanı yönetim dizgesi (MOODS) 'nin görüntü işleme (Gİ) / örüntü algılama (ÖA) altdizgesi tasarlanmış ve temel işlevleri ile birlikte görüntü veri yapısı geliştirilmiştir. Dizgenin tasarımında amaçlanan, uzaysal verinin temsilinin geniş bir çeşitlilik ile desteklenmesi ve görüntüsel nesneler için, bağlama duyarlı dinamik birtemsil değiştirme mekanizması geliştirmeye uygun esnek bir nesne modelinin sağlanmasıdır. Bu yolla günlemelerde bir hız kaybı yaşanırken, sorgulamaların işletimi hızlanacaktır. Görüntülerle ilgili olarak çoğu zaman bulunması mümkün olmayan, önceden elde edilmiş hiç bir veriye gereksinim duymadan çalışabilecek Gİ/ÖA yöntemlerinin geliştirilmesi için de yoğun çaba harcanmıştır.
Özet (Çeviri)
In recent years, as an impact of the research and activity in image processing techniques and applications in some diverse areas, a need has been emerged for database systems supporting images as database entities. The current research in object oriented database management systems shows that, large and complex objects like digital images are best suited into object oriented data model. In this thesis, the image processing (EP)/ pattern recognition (PR) subsystem of an object oriented database system - MOODS, which is currently under development, is designed and the image data model together with basic methods have been developed. The motivation behind the design of the system is to support a wide variety of different representations for spatial data, and to maintain a flexible object iiimodel for the pictorial objects so that a context sensitive dynamic representation switching mechanism can be implemented. This will enhance the performance of the queries with a certain performance degradation in updates. Within the scope of the thesis, the emphasis is on the development of dynamic IP/PR techniques which does not require any a-priori knowledge about the images, since most of the time this kind of information is not available. Keywords : Image Processing, Pattern Recognition, Object-oriented Databases, Pictorial Information Systems, Image Databases. Science Code: 619.02.02 IV