The Even-odd effect in low energy nuclear fission
Düşük enerjili nükleer fizyonda çift-tek etkisi
- Tez No: 23465
- Danışmanlar: PROF. DR. NAMIK K. ARAS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Düşük Enerjili Nükleer Füzyon, Çift-Tek Etkisi, Çiftleşme Etkisi, Kabuk Etkisi, Zp Modeli, Ap Modeli, Modelden Bağımsız Hesaplamalar, İki Gauss Metodu, Low Energy Nuclear Fission, Even-Odd Effect, Pairing Effect, Shell Effect, Z Model, Ap Model, Model Independent Calculations, Two Gaussians Method
- Yıl: 1992
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu tezde çiftleşme ve kabuk etkisini içeren çift-tek etkisinin füzyondaki kütle dağılımında sebep olduğu ince yapı değişik modeller kullanarak çalışılmıştır. Zp Modeli, A Modeli, Modelden Bağımsız Hesaplamalar ve İki Gauss Metodu kullanarak U235T, U233T, PU239T, PU241T, CM243T, CM245T, CF252S ve TH232F füzyon sistemleri üzerinde hesaplamalar yapılmıştır. Hesaplamalarda mümkün olduğu yerlerde sadece deneysel veriler kullanılmış eğer mümkün değilse hesaplanmış değerler de kullanılmıştır. Değişik modellerin ve modelden bağımsız hesaplamaların sonuçları birbiriyle uyum içinde bulunmuştur.Çift-tek faktörü bölünürlük parametresinin artışıyla azalmaktadır. Değişik isotop ve isobarların dağılım eğrilerinin sigma ve çift-tek faktörü aynı füzyon sistemi için farklı farklı bulunmuştur. Kabuk etkisi, kütle ve yük dağılımındaki yerine bağımlı olarak değişen çiftleşme etkisi sigma ve çift- tek faktörünü değiştirmektedir. 6 sistem için kabuk etkisi hesaplanmış ve genel bir eğilim olarak çiftleşme etkisiyle ayni tavrı gösterdiği gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Fine structure due to even-odd effect including pairing effect and shell effect in mass and charge distribution of fission was studied in this thesis. Both pairing effect and shell effect were calculated for several fissioning systems by using different model. Fissioning systems U235T, U233T, PU239T, PU241T, CM243T, CM245T, CF252S and TH232F were studied by using Z Model, Ap Model, Two Gaussian Method and by a Model Independent Calculation. Experimental data were used if they were availbaie. Evaluated data were used if experimental data were not available. Even-odd factor decreases as the fissility parameter increases. InZp and a' model, for the same fissioning nucleus different sigma and even- odd factors were obtained for different isobaric and isotopic dispersion curves respectively. They depend on shell effect and variation of pairing effect depending on region in mass and charge distribution. In model independent calculations and two gaussians method results consistent with previous two models were obtained. Shell effects for 6 different fissioning systems were also calculated, which have similar behaviour like pairing effect.