Yeni Türk ceza kanununda bir güvenlik tedbiri olarak belli hakları kullanmaktan yoksun bırakılma
To be deprived of using certain rights as a preventive measure in the new Turkish penal code
  1. Tez No: 234690
  2. Yazar: MUSTAFA KARAOSMANOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA RUHAN ERDEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Güvenlik Tedbirleri, Hak Yoksunlukları, Yaptırım, Ceza, Yasaklanmıs Hakların Geri Verilmesi, preventive measures, deprivation of rights, sanction, penalty, rejection of forbidden rights
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Kültür Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Yüksek lisans tezi niteligindeki bu çalısmanın konusu 5237 sayılı YeniTürk Ceza Kanununun 53. maddedesinde düzenlenen belli hakları kullanmaktanyoksun bırakılma güvenlik tedbirinin incelenmesidir. Bu maddede kisinin isledigisuç nedeniyle mahkumiyeti durumunda hangi hakları kullanmaktan yoksunbırakılacagı düzenlenmistir.Çalısmamız, güvenlik tedbirleri ve bir güvenlik tedbiri olarak belli haklarıkullanmaktan yoksun bırakılma konuları olmak üzere iki ana bölümdenolusmaktadır. Birinci bölümde; güvenlik tedbirlerinin tanımı, tarihçesi ve hukukiniteligi, güvenlik tedbirleri ile cezaların karsılastırılması, uygulanma sartları vehukuk sistemimizde yer alan güvenlik tedbirlerinin türleri incelenmistir.ikinci bölümde, 5237 sayılı Yeni Türk Ceza Kanununun 53. maddesindedüzenlenen belli hakları kullanmaktan yoksun bırakılma güvenlik tedbirine iliskinaçıklamalar, yorumlar ve öneriler degerlendirilmistir.
Özet (Çeviri)
Subject area of this masters thesis is to examine ?to be deprived ofusing certain rights? as a preventive measure which is regulated in the 5237numbered Turkish Penal Code article 53. This article explains which rights of aperson will be deprived in the event of conviction because of a crime.Our study consists of two main parts which are the preventivemeasures and to be deprived of using certain rights as a preventive measure. Inthe first part the definition, the short history and the legal nature of thepreventive measures, comparison of the preventive measures and penalties,conditions of execution and the sorts of preventive measures that take place inour law system were analysed.In the second part, the explanations, comments and suggestions aboutbeing deprived of using certain rights as a preventive measure that is regulatedin the 5237 numbered Turkish Penal Code article 53 were assessed.