Kırşehir yöresi halk müziği geleneğinde abdallar
The abdals in Kırşehir folk music tradition
- Tez No: 234735
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZKUL ÇOBANOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Müzik, Folklore, Music
- Anahtar Kelimeler: Abdal, Abdali, Abdallar, Abdalan-ı Rûm, Kırşehir, Türk Halk Müziği, Abdal, Abdali, Abdals, The Abdals of Anatolia (Abdalan-ı Rûm), Kırşehir, Turkish Traditional Folk Music
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bölümü
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Kırşehir abdallarının ve sürdürmekte oldukları müzikal geleneğin tarihi yaygınlığı ve müzik yapısının incelendiği bu çalışma üç bölümden oluşmaktadır;Çalışmanın birinci kısmı Abdal teriminin anlamı ve Anadolu dışında nitelediği mistik zümreler ile terimin Anadolu'da görülmeye başladığı yüzyıllardan itibaren nitelediği bağlam ele alınmıştır.İkinci kısımda Anadolu'nun genelinde aşiret tarzı hayat yaşamakta olan Abdal zümreleri, yapılan çalışmalardan yola çıkılarak ele alınmış ve sonrasında kökenleri konusunda ortada bulunan ?Abdalan-ı Rûm'un devamı olarak görülmeleri ? bahsi ile ?Afgan Abdali kabilesinin devamı olmaları? bahisleri ele alınarak değerlendirilmiştir.Üçüncü ve son kısımda ise Kırşehir Abdallarının sürdürmekte oldukları geleneksel müzik olgusu öğrenim, aktarım, devamlılık süreçleriyle ele alınarak değerlendirilmiş, repertuarları yapısal bir yaklaşımla ele alınarak genel bir görüntü ortaya konulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study, which investigates the Anatolian Abdals and the tradition they maintain consists three chapter.In the first chapter, the meaning of Abdal and the religious classes out and in the Anatolia that described by the term Abdal has been inquired from the century they have appeared.The second chapter deals with the Abdal classes in the Anaolia through the studies was made before. And the question of the origins of the Abdal tribes has evaluated from the viewpoint of two main approach; to be descendants of the Anatolian Heterodoxe Class, The Abdals of Anatolia (Abdalan-ı Rûm) and to be descendants of the Afghan Abdali tribe.In the third and last chapter the acquisiton, transmission and the contunuity of the tradition that Abdals of Kırşehir maintain has evaluated from the point of structural approach.