Tasavvufi halk müziği bağlamında Neşet Ertaş türkülerinin incelenmesi
Investigation of the susufic elements in the turkus of Neşet Ertaş
  1. Tez No: 801928
  2. Yazar: LEVENT KÖYLÜ
  3. Danışmanlar: DOÇ. HAMİT ÖNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Tasavvuf Kültürü, Tasavvufî Halk Müziği, Türk Halk Müziği, Neşet Ertaş, Türkü, Suficulture, Sufi Folk Music, Turkish Folk Music, Neşet Ertaş, Türkü
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu çalışmada, Kırşehir yöresi sanatçılarından Neşet Ertaşa'a ait sekiz türkü“Tasavvufî Halk Müziği”bağlamında incelenmiştir. Bu amaçla, araştırma konusuyla ilgili raporlar, kitaplar, arşiv dosyaları, nota, video, ses kayıtları ve fotoğraflar, özgünlüğü kontrol edilerek sistematik bir şekilde analiz edilmiştir. Araştırma, mevcut durumu belirlemeye yönelik genel durum tespitinin kullanıldığı tarama modelinde betimsel bir çalışmadır. Çalışmada, Neşet Ertaş'a ait türküler hakkında derin bir kavrayışa ulaşma çabası vardır. Kavramsal çerçevede;“Türk Müzik Kültürü”,“Tasavvufî Türk Müziği”,“Kırşehir Yöresi Tasavvufi Halk Müziği”ne ilişkin konular açıklanmıştır. Bulgular bölümünde ise; Neşet Ertaş'a ait ve Tasavvufi unsurlar taşıdığı tespit edilen sekiz (8) türkü, makam, usûl ve sözleri bakımından ele alınmıştır. Bu çalışmayla; Türk halk müziği içinde yer alan ve bu anlamda önemli bir kültür merkezi olan Kırşehir yöresi müzik geleneğine katkı sağlanması amaçlanmıştır. Çalışma, Türk halk müziği kültüründe, müzik - din ilişkisi konusuna ve bu alanla ilgili çalışma yapan eğitimci ve araştırmacılara katkı sağlaması bakımından önemlidir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is examined eight folk songs belonging to Neşet Ertaş, one of the artists of Kırşehir region, in the context of Sufi Folk Music. In this context, documents such as reports, books, archive files, notes, videos, sound recordings and photographs related to the research subject were analyzed systematically by checking their originality. The research is a descriptive study in the screening model in which general due diligence is used to determine the current situation. In the study, there is an effort to reach a deep under standing about the folk songs of Neşet Ertaş. Conceptually; the subjects related to the“Turkish Music Culture”,“Sufi Turkish Music”,“Kırşehir Region Turkish Folk Music”are discussed. In the results section; eight (8) folk songs belonging to Neşet Ertaş, found to contain Sufi elements, are discussed in terms of mode,method and the words. With this study,it is aimed to contribute to music tradition of Kırşehir region, which is an important center in Turkish folk music. This study is important in terms of providing iformation on the relationship between music and religion in Turkish Folk Culture, and contributing to the educators and researchers working on the subject.