Müşterilerin duygusal zeka özelliklerinin reklam algıları üzerindeki etkileri ve bir araştırma
The effects of the emotional intelligences on customers? advertisement perceptions and a study
- Tez No: 234753
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OSMAN YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Reklamcılık, İşletme, Advertising, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Duygusal Zeka, Reklam, Algı, Pazarlama, Emotional İntelligence, Advertisement, Perception, Marketing
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Beykent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Bölümü
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Duygusal zeka, hem popüler medyada hem de bilim dünyasında tartışma yaratan yeni ve büyüyen bir araştırma alanıdır. Duygusal zekaya olan bu popüler ilgi, yaşamımızdaki olayları duygusal zeka ile açıklamak niyetindedir. Bu çalışmada duygusal zeka boyutları ve duygusal zeka kavramının bir literatür özetini vereceğiz.Son zamanlarda, araştırmacılar duygusal zeka yetkinlikleriyle ilgili dört temel boyut önermişlerdir. Bu boyutlar duygusal zekanın dört bileşenidir: (a) kendi duygularının farkında olma; (b) başkalarının duygularının farkında olma; (c) kendi duygularını yönetme; (d) diğerlerinin duygularını yönetme.Bu çalışmada tüketicilerin duygusal zeka özelliklerinin reklam algıları üzerine etkileri incelenmiştir. Diğer bir ifadeyle, bu çalışmanın amacı duygusal zekanın müşterilerin reklam algıları üzerindeki etkilerini araştırmaktır. Verilerin analizi göstermiştir ki, reklamların beğenilme düzeyi duygusal zeka ile artmaktadır. Bu amaç için, özel bir alışveriş merkezinin müşterileri üzerinde anket uygulaması gerçekleştirilmiştir. Sonuç olarak müşterilerin duygusal zeka özelliklerinin algıları üzerinde etkili olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Emotional intelligence is a new and growing area of investigation that has generated controversy both in the scientific community and in the popular media. Popular interest in emotional intelligence has tended to explain the facts in our life with emotional intelligence. We begin with a brief literature of the emotional intelligence concept and its dimensions.More recently, researchers have suggested that the competencies associated with EI relate to four domains, defined by four EI components: (a) recognition of emotions in self; (b) recognition of emotions in others; (c) regulation of emotions in self; and (d) regulation of emotions in others.In this thesis it is examined that customer emotional intelligence effects the perception of customers. In other words, the purpose of this study is to explore the effects of the emotional intelligences on customers' advertisement perceptions. The analysis of the data has shown that positivity levels of the likeability level of the ad are increasing with the emotional intelligence. For this purpose, a survey on the customers of a shopping center has been done. As a result it?s seen that customer emotional intelligence has great influence on their perceptions.