Spanwise mixing and turbulent diffusion in axial flow compressors
Eksenel akışlı kompresörlerde açıklık boyunca karışım ve türbülat difüzyon
- Tez No: 23481
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET Ş. ÜÇER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Eksenel Kompresör, Açıklık boyunca Karışım, Üç- Boyutluluk, İkincil Akış, iç akış, Axial Compressor, Spanwise Mixing, Three- Dimensionality, Secondary Flow, Throughf low
- Yıl: 1992
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Adkins ve Smith (1982) tarafından öne sürülen açıklıkboyunca konvektif karışım modeli, eksenel kompresör akışalarının aksisimetrik iç akış sonlu öge çözümüne önceden Erkilet (1989) tarafından katılan ve Gallimore ve Cumpsty (1986) tarafından öne sürülen açıklık boyunca türbülant karışım modeliyle birleştirilmiştir. Açıklık boyunca karışım nedeniyle oluşan akış özellikleri değişimleri, iki modelin katkılarının ağırlıklı, doğrusal bir bağıntıyla birleştirilmesi sonucu elde edilmiştir. Gerçekçi açıklık boyu akış özelliklerini kestirebilmek amacıyla, açıklık boyunca karışım dışındaki üç- boyutlu etkiler de çözüm içine katılmıştır. Sonuç olarak ortaya çıkan bilgisayar programı, toplam basınç yitimi, sapma açısı ve blokaj için dışarıdan veriye gereksinim duymamaktadır, üç- boyutlu modeller ve açıklık boyunca karışımın etkileri UTRC 2-aşamalı kompresör üzerinde yapılan akış özellikleri kestir imleriyle incelenmiştir. Üç-boyutlu etkilerin çözüm içine katılması sonucu, akış özellikleri kestirimleri deneysel sonuçlara daha çok yaklaşmıştır. Ancak daha iyi sonuçlar alınabilmesi için blokaj modeline bazı değişiklikler getirilmelidir. Bunun yanı sıra,aksisimetrik iç akış çözümlerinin ekonomik bir hızda, tatminkar akış özellikleri kestir imler i verebildiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The convective spanwise mixing model proposed by Adkins and Smith (1982) is combined with the turbulent spanwise mixing model proposed by Gallimore and Cumpsty (1986) which was previously introduced to an axisymmetric throughflow finite element solution for the axial compressor flowfield by Erkilet (1989). The flow property changes due to spanwise mixing are determined by a linear, weighted combination of the contributions of the two models. In order to predict realistic spanwise distributions of the flow properties, three-dimensional effects other than spanwise mixing are also included in the solution. The resulting computer code requires no input data for the total pressure loss, the deviation angle and the blockage. The effects of the three- dimensional models and the spanwise mixing are investigated through the results of flow property predictions on the UTRC 2-stage compressor. The results of the property predictions are closer to the experimental results with the inclusion of the three- dimensional effects. However, a modification to the blockage model should be incorporated for better results. It is also concluded that the axisymmetric throughflow iiisolvers give satisfactory flow property predictions at an economical rate.