Modelling and computational experiment on gain charecteristics of CO2 lasers
CO2 laserinin kazanç karakteristiği üzerinde modelleme ve hesapsal deneyi
  1. Tez No: 23482
  2. Yazar: YAŞAR KALAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SADETTİN SİNMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: C02 Lazeri, Lazerlerde Kazanç, Hesapsal Deney, C02 Laser, Gain in Lasers, Computational Experiment
  7. Yıl: 1992
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu tezin ana amacı, CO2 lazerler inin kazanç karakteristiklerini incelemektir. Çalışma, bilgisayar üzerinde, modelleme tekniği, benzetim ve hesapsal deney yöntemleriyle yapılmıştır. Hesapsal deneyde, C02 lazer modeli daha önceki teorilerden de yararlanılarak başka bir bakış açısıyla değiştirilmiştir. Hesapsal deneyin, gerçek hayattaki deneylerde değiştirilmesi zor veya imkansız olan deney parametrelerinin kolaylıkla değiştirilebilmesi açısından büyük yararlar sağladığı görülmüştür. Deney düzeneğini ve parametrelerini değiştirmek kolay olduğundan, kısa zamanda daha çok bilgi alarak gerçek vhayattaki deney sonuçları üzerinde önceden tahmin yapmak mümkündür.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this thesis is to investigate gain characteristics of C02 lasers. The study is mainly done by modeling techniques, simulations and computational experiment methods using computer. In computational experimental model of C02 laser, the previous theories and models are modified with different view points. Important advantages of computational experiment are also seen in this study. For instance, to change the experiment setup and parameters which are hard or sometimes impossible in real experiments are very easy. Since it is easy to change set up and parameters, one can obtain more output data in a very 111short time and predict some results in real life experiment.