Fracture of symmetrically stiffened panel
Simetrik olarak dirençlendirilmiş panelin kırılması
- Tez No: 23480
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YAVUZ YAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uçak Mühendisliği, Aircraft Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kırılma, Sonsuz Şeritler, Bağlı Şeritler, Tekil integral Denklem, Gerilme Şiddeti Faktörü, Çatlak Açılma Yer Değiştirmesi, Fracture, Infinite Strips, Bonded Strips, Singular Integral Equation, Stress Intensity Factor, Crack Opening Displacement
- Yıl: 1992
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu çalışmada simetrik olarak dirençleştirilmiş bir paneldeki çatlak problemi incelenmiştir. İki sonsuz şerit, üzerinde simetrik ve enine bir çatlak olan bir diğer sonsuz şeride her iki yandan mükemmel olarak bağlanmış ve bu şeride sonsuzda düzgün yayılı eksenel yükler uygulanmıştır. Gerilme ve yer değiştirmeler için genel ifadeler sonsuz Fourier integralleri cinsinden elde edilmiştir. Bu ifadeler sınır ve süreklilik şartları ile birlikte bir tekil integral denklem vermiş, bu integral denklem Gauss- Ghebyshev integral formülü kullanılarak bir lineer cebirsel denklem takımına indirgenerek sayısal olarak çözülmüştür. Gerilme şiddeti faktörleri ve çatlak açılma yer değiştirmeleri, çeşitli şerit genişlikleri, çatlak boyları ve malzeme sabitleri için hesaplanmıştır. Sonuçlar tablolar ve grafikler halinde verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the fracture of a symmetrically stiffened panel is considered. Two infinite strips are perfectly bonded to a central strip containing a symmetric transverse crack and uniformly distributed loads are applied to this strip. General expressions for field quantities are obtained in terms of infinite Fourier integrals. These expressions, with relevant boundary and continuity conditions, give a singular integral equation. By using Gauss-Chebyshev quadrature formula, the integral equation reduces to a system of linear algebraic equations which is solved numerically. The stress intensity factors and crack opening displacements are calculated for various strip widths, crack lengths and material constants. Results are presented in tabulated and graphical forms.