Restoration project of Maybod caravanserai in Maybod-Yazd Iran.(2cilt)
Maybod Kervansarayı Maybod,Yazd, İran restorasyon projesi
- Tez No: 23483
- Danışmanlar: GÜL ASATEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Kervansaray, Restorasyon, Safavi devri, Iran, Caravanserai, Restoration, Safavid Period, Iran
- Yıl: 1992
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 519
Özet
Bu tez İran'ın Yazd bölgesinde Maybod şehrindeki Maybod Kervansarayı üzerinedir. Bu yapı Safavi devrinde (17. yüzyıl) inşa edilmiş önemli kervansaraylar arasındadır. Çalışmanın amacı, yapının bugünkü durumunun ve restorasyon olanaklarının araştırılarak geleceğe güvenle iletilebilecek şekilde özgün işlevi ile günün koşullarının birlikte değerlendirilmesi sonucu yeniden işlevlendirilmesidir. Çalışma kapsamında kentin özelliklerinin, bugünkü durumunun ve tarihinin araştırması yer almakta, bir restitüsyon projesi ile de yapının özgün durumu araştırılmakta ve geniş bir perspektifte mimari, kentsel, tarihsel ve kültürel iiideğerlendirmesi yapılmaktadır. Elde edilen bilgiler ve yapılan analiz çalışmaları önce bir restorasyon yaklaşımı oluşturacak şekilde değerlendirilmekte, sonuçta ise ayrıntılara inilmeye çalışılmış bir restorasyon projesi sunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
The subject of this thesis is Maybod Caravanserai, one of the fine examples of the caravanserais which was built during Safavid Period (XVIIth century) in the city of Maybod in Province of Yazd, Iran. The aim of this study is to analyze the present state of the building and possibilities of a restoration scheme, including a new function to deliver it to future generations. The thesis includes detailed studies about the present state of the building, and the site the historical background and a scheme of restitution followed by a section in which the building is compared and evaluated within the scope of different perspectives. The information and the analyses gathered are evaluated to shape an approach to restoration, and finally organized into a restorationproject, including a methodology, complete with working drawings and details.