Okulöncesi eğitimi almakta olan altı yaş grubu çocuklarına verilen proje yaklaşımıyla beslenme eğitiminin beslenme bilgi düzeyine etkisi
The effect of nutrition education using project approach given to children 6 age group, on children?s nutrition knowledge level
  1. Tez No: 234836
  2. Yazar: HİLAL OBALI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NURHAN ÜNÜSAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okulöncesi Eğitim, Beslenme Eğitimi, Proje Yaklaşımı, Preschool Education, Nutrition Education, Project Approach
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Bölümü
  12. Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 166
Özet
Dünyada ve ülkemizde uygulanan eğitim programlarının ortak amacı, çocuklar için en uygun ve verimli olanı uygulamaktır. Son yıllarda özellikle okulöncesi dönemde popüler olarak kullanılmaya başlanan eğitim yaklaşımlarından biri de proje yaklaşımıdır. Okulöncesi dönem gıda alışkanlıklarının kazanıldığı, hoşlanılan ve hoşlanılmayan gıdaların belirlendiği dönemdir. Bu dönemde iyi beslenme alışkanlıklarının kazandırılması önemlidirBu araştırma, okulöncesi eğitimi almakta olan altı yaş grubu çocuklara proje yaklaşımı kullanılarak verilen beslenme eğitiminin, çocukların beslenme bilgi düzeyine olan etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır.Araştırma Konya ili Çumra ilçesi Hürriyet İlköğretim Okulu anasınıflarında yürütülmüştür. Öncelikle proje uygulaması için 15 kişilik deney, 15 kişilik kontrol grubu oluşturulmuştur. Deneklerin besin gruplarından beslenme bilgi düzeyleri hakkındaki bilgiler, ?Besin Grupları Bilgisi Edinme Formu? kullanılarak tespit edilmiştir. Daha sonra çocukların besin gruplarına ilişkin bilgi düzeylerinin yükseltilmesi amacıyla bir proje çalışması tasarlanmış ve ?Besin Grupları Projesi? 5 hafta boyunca deney grubunu oluşturan 15 çocukla birlikte uygulanmıştır. Kontrol grubunu oluşturan 15 çocuğun eğitimi geleneksel yöntem olan öğretmeninin eş zamanlı olarak verdiği bilgilerle sınırlı kalmıştır. En son olarak da her iki grubun eğitimi sonrasında besin gruplarına ilişkin bilgi düzeyleri ?Besin Grupları Bilgisi Edinme Formu? ile tespit edilmiş, eğitimden yararlanma durumları istatistiksel olarak SPSS 15.0 paket programı kullanılarak değerlendirilmiştir.Araştırma sonuçlarına göre, proje yaklaşımı kullanılarak verilen eğitimle, deney grubu çocukları kontrol grubu çocuklarına oranla besin gruplarına ilişkin bilgi düzeylerinde olumlu gelişmeler olduğu ortaya çıkmaktadır.Okulöncesi eğitim kurumlarında proje yaklaşımının bir öğretim yöntemi olarak kullanılmasının öğrencilerin yaparak yaşayarak öğrenmesinin öğrenmelerine fırsat sağladığından etkili olduğu görülmektedir. Yine bu kurumlarda yöntem olarak proje yaklaşımı kullanılarak besin gruplarına yönelik eğitim verilmesinin bu yaş grubu çocuklarının besin gruplarına ilişkin bilgi düzeylerini yükselteceği anlaşılmaktadır.
Özet (Çeviri)
The objectives of education programs in the world and our country are to apply most appropriate and most productive ones for children. In the latest years, especially in preschool term, one of the popular education apporach is project approach. Most of the nutrition habits and likes or unlikes about foods are gained in the preschool term. To be gained good nutrition habits is important in this term.This research was carried out, in order to determine the effect of nutrition education using project approach given to children 6 age group, on children?s nutrition knowledge level.This research was carried out at Hürriyet Primary School in Çumra-Konya. First of all experimental and control groups were set, each group consists of 15 children. ?Nutrition Knowledge Deteremination Form? were administered in order to define the participants? knowledge of nutrition. After that, to upgrade the knowledge of the childeren about nutriment groups and to make positive changes in their behaviour, a project, ?Nutriment Groups Project?, was designed and applied on all experimental group (15 children) for 5 weeks. On the other hand, control group received concurent knowledge given by their teacher related with the topic. At the last stage, information related to nutrition knowledge level of both groups after the education were again obtained by means of ?Nutrition Knowledge Deteremination Form? and positive effects of education were statistically evaluated by SPSS 15.0 (Statistical Package for Social Sciences).Research results show that; with the education using project approach given there was a significant rise at the nutrition knowledge levels of experimental group of participants when compared to the control group of participants.Thus, I was showed that using project approach at the pre-school institutes is an effective approach because of the positive effects on education and giving the making ? living opportunity to the children. İn addition, it was understood that including an education about nutrition groups using project approach at pre-school institutes, made increase the level of nutrition groups knowledge of children.