Bankacılıkta risk yönetimi ve Türk bankacılık sektörü'ündeki uygulamaları
Risk management in banking and applications in Turkish banking sector
  1. Tez No: 234845
  2. Yazar: EKENEL MERAL SENEM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDÜLKADİR BULUŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, Banking
  6. Anahtar Kelimeler: Risk, Risk Yönetimi, Risklerin Ölçümü, Riske Maruz Değer (RMD), Türk Bankacılık Sektörü, Risk, Risk Management, Evaluation of Risks, Value at Risk (VaR), Turkish Banking Sector
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bankalar ülke ekonomilerinin önemli kurumlarından olup, bankacılık sisteminde yaşanacak problemler ülke ekonomisini de olumsuz yönde etkilemektedir. Bankalar faaliyetlerini sürdürürken çok önemli risklerle karşı karşıya kalmaktadırlar. Bankalar bir yandan kârlarını maksimize etmeye çalışırken, bir yandan da karşılaştıkları riskleri kontrol etmeye çalışmaktadırlar. Bu nedenle karşılaşılan risklerin tanımlanması, ölçülmesi ve etkin bir şekilde yönetilmesi bankalar için en önemli konudur.Risk yönetimi risk, getiri ve sermaye arasında optimum dengeyi sağlayan bir yaklaşımdır. Bankalar getiri sağlamak amacıyla kararlar alıp, uygular ve bunları uygularken de çeşitli riskleri üstlenirler. Burada önemli olan doğru kararların alınıp, ihtiyaç duyulan getirinin elde edilmesidir. Bu nedenle risk yönetiminde kullanılan modeller ve teknikler geliştirilmiştir.Bu çalışmanın birinci bölümünde; risk ve risk yönetimi kavramları tanımlanmış, risk yönetiminin amacı, önemi ve risk yönetim süreci açıklanmıştır. Ayrıca Uluslararası Ödemeler Bankası (BIS), Basel Komitesi hakkında bilgiler verilerek, Basel I ve Basel II Uzlaşıları'nın temel özellikleri anlatılmıştır.İkinci bölümünde; Banka riskleri tanımlanarak, bu risklerin ölçüm ve yönetim teknikleri açıklanmıştır.Üçüncü bölümünde; Türk Bankacılık Sektörü'ndeki risk yönetimine ilişkin yasal düzenlemelere ve uygulamalara yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Banks are important establishments of country economies, problems in banking sector affects negatively the states economies. Banks are facing with very important risks while they continue their facilities. While banks are trying to maximize their benefits they try to risks which they faced. For this reason defining risks they face, evaluating and managing effectively is the most important subjects for the banks.Risk management is a approach which provides the balance between risk, profit and capital. Banks make decisions to get profit, they apply and they undertake some risks while they applying these decisions. The important matter in here is to make right decisions and to get the needed profit. For this reason models and techniques used in risk management are improved.In first part of this study, risk and risk management conceptions are defined, purpose, importance of the risk management and process of risk management is described. Also informations about Bank for International Settlements (BIS) and Basel Committe are given and basic specialities of Basel I and Basel II agreements are explained.In second part; bank risks are described and evaluation and management techniques of these risks are explained.In third part; legal arrangements and applications of risk management in Turkish Banking Sector are explained.