Futbolun ekonomi-politiği: 2008 Avrupa Futbol Şampiyonası
The political economy of football: 2008 European Football Championships
- Tez No: 234855
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ENDERHAN KARAKOÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Futbol, ekonomi, politika, 2008 Avrupa Şampiyonası, Football, economics, politics, the 2008 European Championship
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 181
Özet
1980'lerden itibaren dünya literatüründe yaygın olarak kullanılmaya başlanan küreselleşme kavramıyla beraber dünya siyasal, sosyal, ekonomik ve kültürel anlamlarda değişimler yaşamıştır. Büyük değişimin öncüsü olan küreselleşme kapitalizmin itici gücü sayesinde dünya sahnesinde yer almıştır. Kapitalizmin ideolojisinin yarattığı yeni dünya düzenine egemen olan serbest piyasa yöntemine göre futbol da 1980'lerden itibaren biçim kazanmaya başlamıştır. Kapitalizmin ekonomik bir kolu olarak işlev görmeye başlayan futbol bugün kendi endüstrisini kurmuş ve cirosunu 500 milyara yaklaştıran ticari bir sektör haline gelmiştir. Kapitalizmin gelişimiyle koşut gelişen futbolun ilk başta işçilerin boş zaman etkinliği olarak biçim kazanması, iktidarın futbolu bir denetim aracı olarak kullanmasını beraberinde getirmiştir. İktidarlar kendi varlıklarını tehlikeye düşürecek durumları futbol aracılığıyla bertaraf ederek futbolu politik hareketlerin yaşandığı bir sahaya dönüştürmüşlerdir. Küresel çapta düzenlenen futbol organizasyonlarının başında gelen 2008 Avrupa Futbol Şampiyonası çalışmamızda ele alınırken özellikle futbolun endüstriyel yapısı ve politik hareketlerin sahaya inişi üzerinde durulmuştur.
Özet (Çeviri)
In the world literature since the 1980s as a widely used concept of globalization, together with the world political, social, economic and cultural changes experienced in meaning. Big changes are the leading driving force of capitalism through globalization has taken place in the world scene. The creation of the new world order of capitalism ideology is dominated by free-market methods football since the 1980s has started to gain form. Functions as an economic arm of capitalism begin to see the football industry has established itself and today the turnover is approaching 500 billion has become a commercial industry. With the development of capitalism, especially workers and the first parallel developing football as a form of leisure-time activities to gain power to use the football as an audit tool brought. Their presence will reduce the danger power of football to be eliminated through football in a field of political movement have become. Global scale from the beginning of the 2008 European Football Championship football organization be addressed in our study of the industrial structure and political movements, especially the football field focused on the landing.