Utopia topia atopia place-architecture relation in the postmodern condition
Utopia topia atopia modernsonrası durumda yer-mimarlık ilişkisi
- Tez No: 23487
- Danışmanlar: ALİ CENGİZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Utopia, topia, atopia, postmodern condition, place, natural place, urban place, vernacular, regionalism, historicism, religious architecture, collage, architectural consumerism, deconstruction, identity search, Utopia, topia, atopia, modern sonrası durum, yer, doğal x mekan(yer), kentsel-'" mekan (yer ), verneküler, yöreselcilik, tarihselcilik, din mimarisi, kolaj, mimari tüketicilik, dekonstrüksiyon, kimlik arayışı
- Yıl: 1992
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 211
Özet
ABSTRACT UTOPIA TOPIA ATOPIA PLACE-ARCHITECTURE RELATION IN THE POSTMODERN CONDITION AKÇAN ESRA M.S. in Architecture Supervisor: Instr. Ali CENGIZKAN September, 1992, 200 pages. In this study, the influence of the postmodern condition on place-architecture relation is examined, after the explanation of the related condition and Modernist vision of place. The existing situations and theories in architecture-natural place, urban place- natural place, architecture-urban place relations; current trends in contemporary architecture about establishing ties with vernacular, regional, religious and historical contexts both in Western, Islamic-Eastern countries and Turkey are critically examined. The conception of place in deconstructivist architecture is discussed along with the philosophy of deconstruction. Finally, a conception in place-architecture relation where both pluralism and universal meanings can be preserved is tried to be derived. Throughout the thesis, along with the main discussion, dangers in the comprehension of metaphorical meaning of nature, West-East bipolarism, installation of religion into architecture, architectural consumerism and violation of architectural system are other points which are critically discussed.
Özet (Çeviri)
öz UTOPIA TOPIA ATOPIA MODERNSONRASI DURUMDA YER-MIMARLIK İLİŞKİSİ AKÇAN, Esra Yüksek Lisans Tezi, Bina Bilgisi, Mimarlık Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Instr. Ali CENGİZKAN Eylül, 1992, 200 sayfa. Bu tezde, Modern mimarlıktaki“yer”kavramı ve Modern sonrası durumun özellikleri açıklandıktan sonra, bu durumun yer-mimarlık ilişkisine yansıması incelenmektedir. Mimarlık - doğal mekan (yer), kentsel mekan (yer) - doğal mekan (yer), mimarlık - kentsel mekan (yer) ilişkilerindeki mevcut durum ve kuramlar; Batı, İslami Doğu ülkeleri ve Türkiye'deki çağdaş mimari akımların verneküler, yöresel, dini ve tarihsel bağlam ile kurduklar bağ eleştirel bir bakış açısıyla incelenmektedir. Dekonstrüktivist mimarlıktaki yer kavramı, dekonstrüktivist felsefe ile beraber tartışılmaktadır. Son olarak ise, yer-mimarlık ilişkisinde hem çoğulcu bir anlayışı, hem de evrensel anlamları koruyabilecek bir bakış açısı geliştirilmeye çalışılmaktadır. Tez boyunca, ana tartışmanın yanında, doğanın mecazi anlamındaki tehlike, Bati-Doğu çift- kutupluluğu, dinin mimariye karıştırılması, mimari tüketicilik ve mimari sisteme saldırı gibi konular da eleştirel olarak tartışılmaktadır.