5-6 yaş çocuklarında matemetiksel şekil algısı ve sayı kavramının gelişiminde drama yönteminin etkisi
Influence of drama in mathematical pattern perception and number concept in 5-6 years old children
- Tez No: 234880
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NURHAN ÜNÜSAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sayı, Geometriksel Şekil, Drama, Kavram, Okulöncesi Eğitim, Number, Geometric Pattern, Drama, Concept, Pre-school education
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Bölümü
- Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 221
Özet
Bu araştırmanın amacı, okulöncesi eğitimi alan 5_6 yaş çocuklarında matematiksel şekil algısı ve sayı kavramının gelişiminde drama yönteminin etkisini incelemektir. Araştırma deneysel bir çalışmadır. Araştırmada, Kayseri iline bağlı Kocasinan ilçesinde bulunan Beyazşehir İ.M.K.B. İlköğretim Okulu'na devam etmekte olan 5-6 yaş arası 60 öğrenciden rastgele 30 öğrenciyi (15 erkek15 kız öğrenci) tesadüfi olarak seçip kontrol grubu olarak, diğer 30 öğrenciyi ise deney grubu yapmak üzere iki grup oluşturulmuştur. Araştırmada deney grubuna sayı ve geometrik şekil kavramlarının öğretimi için, önceden hazırlanan ?Drama Temelli Geometrik Şekil ve Sayı Kavramları Eğitim Programları? uygulanırken, kontrol grubunda geleneksel yolla öğretim uygulamaları yapılmıştır. Eğitim programları beş hafta boyunca haftada iki gün (Salı ve Perşembe) uygulanmıştır. Araştırma verilerini toplamak için ?Piaget Sayı Korunum Testi? ve Aktaş ve Aslan (2004) tarafından ?Geometrik Şekilleri Tanıma Testi? öntest olarak uygulanmıştır. ?Piaget Sayı Korunum Testi?nin, amacına uygun bir şekilde kullanılabilmesi için, başka bir araştırma için Aydoğan (2007) tarafından geliştirilen 6'dan 10'a kadar olan sayılarla ilgi kavramları tanıma testi Piaget Sayı Korunum Testi'ne ilave olarak eklenerek uygulanmıştır.Araştırmada elde edilen veriler SPSS 15.0 paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda drama temelli eğitim programı sonrasında deney grubundaki çocukların, geometrik şekil ve sayı kavramları başarısında, kontrol grubundaki çocuklara göre anlamlı bir farklılık olduğu görülmüştür. Özetle bu araştırma çocukların geometrik şekil ve sayı kavramlarını kazanmalarında drama yönteminin önemli derecede etkisi olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Purpose of this study is to examine influence of drama method in the development of the perception of mathematical pattern and number concept among children aged 5_6 who receives pre-school education. Research is an experimental study. Research consists of two groups, one of them is a control group with randomly selected 30 students (15 boy-15 girl students) from 60 students who attend Beyazşehir I.M.K.B. Elementary School at Kocasinan county of Kayseri City and who are between 5-6 years old and other is an experimental group of 30 students. In research, while previously prepared ?Education Programs for drama-based geometric pattern/figure and number concepts? was applied to the experimental group in order to teach numbers and geometric patterns/figures, control group was performed traditional education applications. Education programs were applied two days a week along five weeks (Tuesday and Thursday). In order to collect data, ?Piaget?s Number Conservation Test? and ?Aktaş and Aslan?s (2004) `Geometric Pattern Recognition test? were applied as pretest. In order to use ?Piaget?s Number Conservation Test? suitable for its purpose, it was applied by adding ?Piaget?s Number Conservation Test? the recognition test for the concepts related to numbers from 6 to 10 that was developed for another research by Aydoğan (2007).Data obtained from research were analyzed by using SPSS 15.0 package program. As a result of research, it was observed that success of geometric pattern and number concept of children in experimental group was significantly different than the children in control group after drama-based education program. In sum, this research showed that drama method has significant influence to gain geometric pattern and number concept for children.