İlköğretim okullarında örgütsel iletişim düzeyi ile öğretmenlerin karara katılma davranışı arasındaki ilişki
The relationship between the level of organizational communication and the manners of the teachers in decision involment in the primary schools
  1. Tez No: 234914
  2. Yazar: ŞERİFE UYGUN TAKMAZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. MUSTAFA YAVUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arşiv, Eğitim ve Öğretim, Archive, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Örgüt, iletişim, örgütsel iletişim, karar, karara katılma, algı düzeyi, Organization, communication, organizational communication, decision, decison involment, the level of perception
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Eko. Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
İlköğretim Okullarında Örgütsel İletişim Düzeyi İle Öğretmenlerin Karara Katılma Davranışları Arasındaki İlişkiBu araştırmada ilköğretim okullarında örgütsel iletişim düzeyleri ile öğretmenlerin okulda alınan kararlara katılma düzeyleri karşılaştırmalı ilişkisel tarama modeline uygun olarak incelenmiştir. Araştırmada karara katılma ölçeği ile örgütsel iletişim ölçeği kullanılmıştır.Araştırmanın evrenini, Konya ve Iğdır illerinde, 2007- 2008 eğitim öğretim yılında görevli bulunan öğretmenlerin tamamı oluşturmaktadır.Araştırmanın örneklemini, araştırmanın yapıldığı 2007- 2008 eğitim öğretim yılında Konya ve Iğdır illerinde görev yapan tesadüfî örneklemle seçilen öğretmenler oluşturmaktadır.Verilerin çözümlenmesinde, aritmetik ortalama, standart sapma, ANOVA, regresyon analizi, korelasyon analizi, Tukey HSD testi kullanılmıştır.Araştırma sonucunda elde edilen bulgular aşağıda özetlenmiştir.İlköğretim Okulu öğretmenlerinin kararlara katılmaları ile örgütsel iletişim algıları arasında anlamlı bir ilişki olduğu görülmüştür. Buna göre ilköğretim okulu öğretmenlerinin okulda karara katılma davranışları arttıkça, örgütsel iletişim algıları da artmaktadır.İlköğretim Okulu öğretmenlerinin, karara katılma durumları, örgütsel iletişim düzeylerini etkilemektedir.Öğretmen sayısı 1- 10 olan okullarda ve öğretmen sayısı 11- 20 olan okullarda öğretmenlerin örgütsel iletişim düzeylerinin, öğretmen sayısı 21 ve üzeri olan okullardaki öğretmenlerden daha olumlu olduğu belirlenmiştir.İlköğretim Okulu öğretmenlerinin, yönetimsel karara katılma davranışı, okuldaki öğretmen sayısına, öğretmenlerin öğrenim durumlarına ve yaşlarına göre farklılaşmamaktadır.İlköğretim Okulu öğretmenlerinin, karara katılma düzeyleri, okuldaki öğretmen sayısına, öğretmenlerin öğrenim durumlarına ve yaşlarına göre farklılaşmamaktadır.İlköğretim Okulu öğretmenlerinin, örgütsel iletişim algıları, okuldaki öğretmen sayısına, öğretmenlerin öğrenim durumlarına ve yaşlarına göre farklılaşmamaktadır.İlköğretim Okulu öğretmenlerinin öğretimsel karara katılma düzeyleri, öğretmenlerin öğrenim durumlarına ve yaşlarına göre farklılaşmamaktadır.
Özet (Çeviri)
The relationship between the level of organizational communication and the manners of the teachers in decision involment in the primary education schools.In this study, the relationship between the level of organizational communication and the manner of the teachers in decision involment taken on in the schools has been searched according to the survey model of comparative relational. In the research, it was used the scale of decision involment and the scale of organizational communication.The environment of the research has been formed by all the teachers worked in Konya and Iğdır during the period of 2007- 2008 Academic Sension Education and Teaching.The illiustration of the research has been formed by the teachers chosen with the random illustration and worked in Konya and Iğdır in the period of 2007- 2008 Academic Sension Education Teaching.Arithmetic means, standart deviation, t-testing, ANOVA, the analysis of regression, the analysis of correlation, the test of Tukey HSD have been used in analysis of the dataEvidences obtained at the end of the research have been summarized below.It was seen a meaningful relationship between the decision involment and organizational communiciation perception of the teachers working in the elementary schools. According to this, the more increasing the attitudes decision involments at school of the teachers working in the elementary school, the more increasing their organizational communication perceptions.The decision involment situations of the teachers working in the elementary school have affected on their organizational communication levels.It was determined that the organizational communication levels of the teachers in the schools having number of teachers between 1 and 10 and in the schools having number of teachers between 11 and 20 were more positive than the teachers in the schools having number of twenty and more.The managerial decision involment attitude of the teachers working in the Elementary Education has not differentiated according to number of the teachers in the school and their education levels and agesThe decision involment attitude of the teachers working in the Elementary Education has not differentiated according to number of the teachers in the school and their education levels and ages.The organizational communication perceptions of the teachers working in the Elementary Education have not differentiated according to number of the teachers in the school and their education levels and ages.The educational decision involment levels of the teachers working in the Elementary Education have not differentiated according to their education levels and ages.