2000'li yıllarda Türkiye'de muhafazakar nitelikli gazetelerde kadın kimliğinin temsili
In the 2000's in Turkey's conservative credentials of qualified woman representation in the newspaper
  1. Tez No: 234950
  2. Yazar: FATMA ÇAKMAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAYRİ ERTEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Muhafazakârlık, medya, kadın, Conservatism, media, woman
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Sosyolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 179
Özet
Modern toplumlarda en etkili toplumsal güçlerden biri haline gelen medya da, hem kadını popüler kültürün bir parçası haline getirmesiyle hem de onun geleneksel kodlarda tarifini bulan yerleşik imajını pekiştirmekle kadınların kimlik mücadelesine çeşitli katkılarda bulunmuştur. Kadının bireysel varlığının ve bu anlamda sahip olduğu ferdi değerin popüler gündemin ana malzemesi haline getirilmesi çeşitli kesimlerce çoğunlukla yadırganmış ve medyada kadının saygınlığını artırma yollarının arayışı içerisine girilmiştir. Bu bağlamda farklı ideolojik zeminlerde yol alan medya organlarında kadın kimliğinin temsilinde belirli noktalarda ayrışmaların olduğu zaman içerisinde gözlenmiştir.Bu araştırma ideolojik perspektifini muhafazakâr olarak tanımlamanın mümkün olduğu gazetelerde kadın kimliğinin temsilindeki farklılık veya benzerlikleri görmek amacıyla konu ile ilgili haber içeriklerinin çözümlenmesiyle yapılmıştır. Dört bölümden oluşan araştırmanın ilk bölümü kullanılan yöntem ve analiz üzerine iki ve üçüncü bölümler ise teorik çerçeveden oluşmuştur. Son bölümde ise içerik analizi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Media, which has become one of the most effective social powers in modern societies, has also had various contributions to the identity struggle both by making women a part of the popular culture and stiffening their permanent image, which is defined with traditional codes. That the individual entity of women, and in this sense, the individual value they have were made the major subject of the popular agenda have mostly been found strange by a variety of groups and sı it has been started to be in search of the ways of enhancing the prestige of women in the media. In this context, it has been seen in the course of time that there have been divergences in some points between media organs, which proceed in different ideological ways, within the representation of the identity of women.This research hes been done in order to find out view the differences and similarities in the representation of the identity of women in the newspapers whose ideologicial perspective can be defined as conservative by analyzing the contents of the news. The first part of the research, wich consists of four parts, is about the method which was followed and the analysis, the second and third parts are composed of theoretical frame. In the last part, content analysis has been performed.