Geri Dön

Uluslararası ekonomi politika açısından 2000'li yıllarda Türkiye-İran ilişkileri

The relations between Turkey and Iran in the international way of economic - politics in 2000's

  1. Tez No: 384714
  2. Yazar: HÜSNİYE ASAROĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İLHAN YAŞAR HACISALİHOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Türkiye-İran ilişkileri, Muhammed Hatemi, Mahmud Ahmedinecad, Ruhani, ABD, Turkey-Iran relations, Mohammad Khatami, Mahmoud Ahmadinejad, Rouhani, USA
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeni Yüzyıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 175

Özet

Bu tez çalışmasının amacı, 2000'li yıllarda Türkiye İran ilişkilerinde Ekonomi ve Politikanın nasıl geliştiğini hangi dönemlerden geçerek şu anki duruma geldiğini incelemektir. Türkiye ve İran ilişkileri hakkında şimdiye kadar birçok araştırma yapılmıştır. Ancak özellikle 2000'den sonraki dönem ve günümüze (2013) kadar ki dönemde Türkiye-İran ilişkileri hakkında yazılmış fazla eser bulunmamaktadır. Tezimin konusunu oluşturan 2000'li yıllarda Türkiye İran ilişkilerinde Ekonomi ve Politika bu açıdan önemlidir. 2000-2013 yılları arasında Türkiye ve İran ilişkileri üç döneme ayrılmaktadır. Birinci dönem 2005 yılına kadar iktidarda olan Muhammed Hatemi dönemidir. İkinci dönem ise 2005 yılında Cumhurbaşkanı seçilen Mahmud Ahmedinecad dönemidir. Üçüncü dönem ise Hasan Ruhani dönemidir. İran devriminin öncüsü ve kurucusu Ayetullah Humeyni'nin Batı'ya karşı dış politikası olumsuz olduğundan İran uzun bir süre Batı ile ilişkilerde zorlanmıştır. Ayetullah Humeyni'den sonra İran'ın Batı ile olan ilişkileri düzelmeye başlamıştır. 1997 yılında Cumhurbaşkanı seçilen yenilikçi Muhammed Hatemi döneminde İran'ın Batı politikası tamamıyla değişmiştir. Muhammed Hatemi dış politikada milletleri diyalog etmeye çağırdı. Hatemi'nin bu politikası kısmen de olsa başarıya ulaşmıştır. İran'ın bu dönemdeki politikası Türk-İran ilişkilerinde de olumlu sonuçlar vermiştir. Hatemi döneminde Türkiye ve İran arasında birçok ekonomik ve siyasi işbirliği gerçekleşmiştir. Muhammed Hatemi 2005 yılına kadar Cumhurbaşkanlığı görevini sürdürmüştür. 2005 yılında İran'ın yeni Cumhurbaşkanı muhafazakar aday Mahmud Ahmedinecad olmuştur. Mahmut Ahmedinecad dönemi İran'ın dış politikası değişmeye başlamıştır. Özellikle ABD ve Batı ülkelerinin İran'ın nükleer faaliyetleri konusundaki yaptırımlarını Ahmedinecad sert bir şekilde reddetmiştir. Ahmedinecad'ın dış politikadaki sert tavrı, Türkiye ile olan ilişkileri de olumsuz etkilemiştir. İran, devrimden sonra ABD ve Batı ile olan ilişkileri bitirmişti. Mahmud Ahmedinecad dönemi eski politikanın bir devamı niteliği taşımaktadır. Bu da hem Batı devletlerini hem de Türkiye'yi İran'dan uzaklaştırmaya başlamıştır. Ruhani'nin 2013 yılında göreve gelmesiyle birlikte dünya ya kısmen ılımlı mesajlar içeren bir söylem değişikliği görülmüştür. Hasan Ruhani'nin Batı için modern siyasi, terminolojiye göre,“eli sıkılabilir”bir figürdür. İran Ortadoğu'nun en önemli ülkelerinden biridir. Bu açıdan İran'ın ABD ve Batı devletleri ile olan diplomatik ilişkileri Ortadoğu ülkeleri ve Türkiye'yi etkilemektedir. İran'ın ABD ile olan ilişkilerinde yaşamış olduğu sorunlar Türkiye için önem arz etmektedir. ABD'nin İran'a uygulamış olduğu ekonomik ve siyasi yaptırımlar, Türk ekonomisini olumsuz etkilemektedir. Aynı şekilde Türkiye'nin Dış devletlerle diplomatik ilişkileri İran'ı etkilemektedir.

Özet (Çeviri)

The aim of this study is to analyse the economic and politic progress between Turkey and Iran from 2000 until now. Many studies have been performed about Turkey-Iran relations until this time. However, there are hardly a few studies on Turkey-Iran relations especially between the period after 2000 and the current year (2013). The subject of my thesis“ Economics and politics in Turkey- Iran relations in 2000s”is important in this respect. Turkey and Iran relations is divided into three phases between the years of 2000-2013. The first period is the period of Mohammad Khatami who held the power until 2005. The second period is the period of Mahmoud Ahmadinejad who selected as President of Iran in 2005. The third period is the period of the Hassan Rouhani. Pioneer and founder of the Iranian revolution of Iran Ayatollah Khomeini was against the West's foreign policy. Iran's relations with the West began to improve After Ayatollah Khomeini. In 1997 western policy has been changed completely during the time of Mohammad Khatami who selected president of Iran. Mohammad Khatami urged the nation to dialogue . Policy of Khatami was partly successful. Iran's policy in this period have yielded positive results in Turkish-Iranian relations. Many economic and political cooperation between Turkey and Iran has been realized in the period of Khatami He hold the presidency and served until 2005. In 2005, conservative candidate Mahmoud Ahmadinejad became Iran's new President. Iran's foreign policy has begun to change in Mahmoud Ahmadinejad era. Ahmadinejad denied the the United States and Western countries sanctions on Iran's nuclear activities. Ahmadinejad's tough stance on foreign policy has a negative impact on relations with Turkey. After the revolution Iran had finished its relations with the United States and the West. Mahmoud Ahmadinejad era was a continuation of the old policy. This began to send away Iran from Western states as well as Turkey. Rouhani gave positive message to the world after taking office in 2013. Hassan Rouhani is a faithful figure in modern Western political terminology. Iran is one of the most important countries in the Middle East. In this respect, Iran's diplomatic relations with the United States and Western countries are affected Turkey. The problems with the United States are also important for Turkey. Economic and political sanctions of United States has applied Turkish economy negatively. In the same way Turkey's foreign relations are affected Iran.

Benzer Tezler

  1. Turkey's role in Afghanistan in the post 9/11 era

    11 Eylül'den günümüze Türkiye'nin Afganistan'daki rolü

    CANAN BAYRAM ÇUBUK

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    2014

    Uluslararası İlişkilerOrta Doğu Teknik Üniversitesi

    Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı

    YRD. DOÇ. DR. IŞIL ANIL

  2. 土耳其加入上海合作组织前景分析

    Analysis of turkey's accession to the Shanghai cooperation organization

    EMRAH YILDIRIMÇAKAR

    Yüksek Lisans

    Çince

    Çince

    2015

    Uluslararası İlişkilerNankai University Tianjin Municipality

    Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. LIU FENG

  3. The change of Türkiye's relations with Syria and Israel (2002-2014)

    Türkiye'nin Suriye ve İsrail ile ilişkilerinin değişimi (2002-2014)

    BURAK BINARCI

    Doktora

    İngilizce

    İngilizce

    2023

    Uluslararası İlişkilerAnkara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi

    Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. MUSTAFA SITKI BİLGİN

  4. Avrupa Birliğinde ve Türkiye'de rekabet politikasının sanayi politikası ile ilişkisi

    The relationship between competition and industrial policies in the EU and Turkey

    ÖZGE DUMLUPINAR

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2010

    EkonomiAnkara Üniversitesi

    Avrupa Birliği ve Uluslararası Ekonomik İlişkiler Ana Bilim Dalı

    YRD. DOÇ. DR. GAMZE AŞÇIOĞLU ÖZ

  5. 2000 sonrasında Türkiye ve İsrail arasında meydana gelen siyasi krizlerin denizyolu taşımacılığına etkisi

    The effect of the political crises between Turkey and Israel after 2000 on maritime transportation

    MERVE ALTUN ATAN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2023

    Uluslararası İlişkilerBursa Teknik Üniversitesi

    Uluslararası Ekonomi Politikası Ana Bilim Dalı

    DR. ÖĞR. ÜYESİ ENGİN KOÇ