Telkin ve terapide duanın önemi
The importance of prayer in suggestion and therapy
- Tez No: 235015
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. ABDÜLKADİR ETÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Telkin, terapi ve psikoterapi, dua, beden ve ruh sağlığı, Suggestion, theraphy and psycotheraphy, prayer, physical and mental health
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Psikolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
Bu çalışmada duanın, telkin ve terapideki önemi incelenmeye çalışılmıştır. Telkinin, terapide bir araç olarak kullanılması esas alındığından çalışma, dua ve terapi çerçevesinde şekillenmiştir. İki bölümden oluşan çalışmanın birinci bölümünde, telkin, terapi ve dua kavramları ele alınmıştır. İkinci bölümde ise duanın telkin ve terapiyle ilişkisi ele alınmıştır. Ayrıca duanın bedensel ve psikolojik hastalıklar üzerindeki etkileri ampirik araştırmalar çerçevesinde incelenmiştir. İncelenen bu konular, duanın terapide kullanılıp kullanılamayacağına dair bir fikir verir niteliktedir. Son olarak, duanın psikoterapide kullanılabilir oluşu, ampirik araştırmalar çerçevesinde incelenmiş ve bir sonuca ulaşılmaya çalışılmıştır. Biz bu bağlamda, duanın telkin ve terapideki işleviyle ilgili muhtemel problemleri belirlemeye çalışarak yeni çalışmalara duyulan ihtiyacı ifade etmeye çalıştık.
Özet (Çeviri)
In this study, the importance of prayer in suggestion and theraphy was studied. For the reason that suggestion is used as a tool in theraphy, this study was formed within the framework of prayer and theraphy. This study consists of two chapters. In the first chapter, concepts of suggestion, theraphy, and prayer were discussed. In the second chapter, the relationship of prayer with suggestion and theraphy was discussed. Furthermore, effects of prayer on physical and psyhchological diseases were examined in the framework of empirical research. This examined issue gave an idea about whether the prayer can be used in psychotheraphy or not. Finally, it was examined within the framework of empirical research and tried to reach a result that prayer can be used in psychotheraphy. In this context, we tried to identify potential problems with function of prayer in suggestion and theraphy and we tried to express the need for futher research in this area.