Hanefi fakihlerin muhaddisler tarafından zayıf hükmü verilen hadisleri kullanma nedenleri (El-Hidaye örneği)
Reasons of Hanafi jurists? using of hadiths commented weak by muhaddiths, as a proof (Al-Hidayah example)
  1. Tez No: 235026
  2. Yazar: MAHMUD ESAD ERKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN ÇEKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyografi, Din, Hukuk, Biography, Religion, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Hanefî, Fakîh, Zayıf Hadis, İstidlâl, el-Hidâye, al-Hanafî, Jurists (Fakîh), Weak Hadith, Deduction, al-Hidâyah
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 175
Özet
Çalışma, Hanefî fakîhlerin, muhaddisler tarafından zayıf olarak değerlendirilen hadisleri hüküm istidlâlinde kullanma sebeplerini konu edinmektedir. Başta Ebû Hanife ve talebeleri olmak üzere daha sonraki asırlarda yaşamış Hanefî fakîhlerin zayıf hadis kullanma sebeplerini tespit etmeyi amaçlayan bu çalışmada Mergînânî'nin el-Hidâye isimli eserindeki hadisler temel alınmıştır.Araştırmamız, giriş bölümü hariç iki bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde tezin mahiyeti, zayıf hadisin ne olduğu ve el-Hidâye'de kullanılan hadislerin sıhhat durumları hakkında bilgiler verilmiştir.Birinci bölümde, Hanefîlerin, muhaddisler tarafından zayıf hükmü verilen hadisleri kullanma sebepleri arasında yer alan, hadislerin zayıf olduğunu kabul etmeme başka bir ifadeyle bu rivâyetleri makbul görme sebepleri üzerinde durulmuştur.İkinci bölümde ise, Hanefî mezhep imamlarının zayıf olduğunu kabul ettikleri bazı hadisleri buna rağmen hangi sebeplerle kullanmış olabilecekleri konusundaki öngörülerimiz sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The study is concerned -as its subject- with the reasons which have brought Hanafî jurists to use the prophetic traditions commented as weak by muhaddiths, as their proof. We have based our study on the Prophetic Traditions found in Mergînânî?s work called al-Hidayah, aiming to determine the reasons why Abû Hanîfah firstly and then his pupils along with Hanafî Jurists throughout Islamic Jurisprudence history have used weak hadiths in their works.Our study consists of two main chapters excluding introduction section. In introduction section, we have given information about essence of the thesis, and what does weak hadith mean, and the authenticity of hadiths used in al-Hidayah.In the first section, we have dealt with the reasons why Hanafî Jurists don?t admit these hadiths commented weak by muhaddiths as weak in other words see them usable in their works as evidence.In the second section, we have discussed the reasons why Hanafî School Imams used some hadiths which commented weak by muhaddiths, despite confirming them weak, too and have given our assumptions about that.