NATO'nun yeni misyonu: Soğuk savaş sonrası güvenlik algılamaları
NATO's new mission: Security perceptions in the post-cold war
  1. Tez No: 235028
  2. Yazar: ALİ ONUR GÜZEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT ÇEMREK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: dünya barışı, genişleme politikası, istikrar, NATO, Soğuk Savaş, Yeni Stratejik Konsept, world peace, expansionist policy, stability, NATO, Cold War, New Strategic Concept
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bölümü
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 182
Özet
Bu çalışmada bir askerî pakt olarak kurulan Kuzey Atlantik Anlaşma Örgütü'nün [North Atlantic Treaty Organization-NATO] Soğuk Savaş sonrası değişen güvenlik ortamında yaşadığı dönüşüm ve yeni misyonlar çerçevesinde görev alanlarını güncellemesi irdelemektedir. NATO dönüşüm sürecini 1991 Roma Zirvesi'nde kabul ettiği ?Yeni Stratejik Konsept? ile başlatmıştır. 1999 Washington Zirvesi'nde de kapsamı genişletilen ?Yeni Stratejik Konsept? ile NATO, Avrupa'nın Soğuk Savaş döneminde bölünmüş yapısının genişleme politikası özelinde engellenmesini amaçlamıştır. Bu çerçevede yürütülen faaliyetlerle de kıta daha istikrarlı ve güvenli bir yapıya kavuşmuştur. NATO, bugüne kadar elde ettiği başarıyı sürdürmek için genişleme sonrası İttifak'a katılan yeni müttefiklerin içselleştirilmesini sağlamalıdır. Soğuk Savaş'ta NATO'nun görevi sadece müttefik topraklarını herhangi bir saldırıya karşı korumak iken Soğuk Savaş sonrasında NATO küresel barışın sağlanmasına hizmet etmektedir. Yürütülen alan-dışı faaliyetlerle Bakanlardaki kaos ortamı istikrara kavuşturulmuştur. BM ve AB gibi uluslararası örgütlerin savunma alanında yetersiz kalması NATO'ya duyulan ihtiyacı arttırmaktadır. Bu çalışma NATO'nun uluslararası güvenliğin tesisindeki önemini analiz etmeyi amaçlamaktadır. Çalışmada dünya jandarmalığını üstlenen NATO'nun Soğuk Savaş'taki amansız düşmanı Varşova Paktı yok olup giderken neden halen dimdik ayakta olduğu ve gelecekte Avrupa özelinden başlayarak tüm dünyada demokrasinin yayılması, daha istikrarlı ve güvenli bir ortamın sağlanması hedefine yönelik NATO'nun neler yapması gerektiği vurgulanmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study analyses the North Atlantic Treaty Organization?s (NATO), founded as a military pact, transformation in the post-Cold War era and its related new missions. NATO?s transformation process has started with the ?New Strategic Concept? adopted in the Rome Summit, 1991. The Washington Summit, 1999, enlarged this concept preventing the division of Europe during the Cold War through NATO?s enlargement. Thus, the continent has been more secure and stabilized. The NATO should adopt the new members to continue its success. The NATO serves to keep global peace though its role during the Cold War was protect allies? lands against attacks. The NATO has also stabilized the Balkans. The inability of the UN and EU increases the need for NATO about security. This study aims to evaluate the importance of the NATO in the establishment of international security. The NATO stands firmly while the Warsaw Pact has withered away and this study emphasizes what the NATO -as the global gendarme- should do to disseminate peace and security in the world starting with Europe.