NATO's entending relations with east-central European states: The case of Hungary
NATO'nun Merkezi-Doğu Avrupa ülkeleri ile gelişen ilşkileri: Macaristan örneği
  1. Tez No: 73039
  2. Yazar: MUKAT TÜZÜKKAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA TÜRKEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: NATO, Merkezi-Doğu Avrupa, Macaristan, NATO'nun Genişlemesi, NATO-Macaristan İlişkileri, Soğuk Savaş Dönemi Sonrası Güvenlik, İstikrar, Macaristan'ın NATO'ya Üyelik Stratejisi, Madrid Zirvesi, NATO-Rusya Senedi. vı, NATO, East-Central Europe, Hungary, NATO Enlargement, NATO -Hungarian Relations, Post-Cold War Security, Stability, Hungarian Strategy for NATO Membership, Madrid Summit, NATO-Russian Founding Act. IV
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
oz NATO'NUN MERKEZÎ-DOĞU AVRUPA ÜLKELERİ ÎLE GELİŞEN İLİŞKİLERİ: MACARİSTAN ÖRNEĞİ Tüzünkan, Murat Yüksek Lisans, Uluslararası İlişkiler Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Mustafa Türkeş Ağustos 1998, 143 sayfa Bu tezde NATO 'nun genelde Merkezi-Doğu Avrupa ülkeleri ile, özelde ise Macaristan ile gelişen ilişkileri incelenmektedir. Çalışmada, NATO'nun Soğuk Savaş dönemi sonrası yeni görev ve misyonu ve Merkezi-Doğu Avrupa ülkeleriyle ilişkileri ele alınmakta, Soğuk Savaş'ın sona ermesinin hem NATO'yu hem de Merkezi-Doğu Avrupa ülkelerini nasıl etkilediği üzerinde durulmaktadır. NATO, Soğuk Savaş sonrasında ortaya çıkan yeni koşullar sonucu beliren gereksinimlere, özellikle genişleme süreci ile uyum sağlamak zorunda kalmıştır. Ayni dönemde, Merkezi- Doğu Avrupa ülkeleri de Soğuk Savaş koşullarında yapılanan siyasal ve güvenlik ağlarının çökmesi nedeniyle, dış entegrasyon sorunu ile karşılaşmışlardır. Dolayısıyla, NATO ve Merkezi-Doğu Avrupa ülkelerinin hedefleri yakınlaşmıştır. Çalışmada, NATO genişlemesinin askeri nedenlerden mi yoksa siyasi amaçlardan mı kayaklandığı sorunsalından hareket edilmiş; Batı için NATO'nun genişlemesi daha çok politik bir amaçken, Merkezi-Doğu Avrupa ülkeleri için ise genişlemenin kısa vadede politik, uzun vadede ise askeri bir amaç olduğu sonucuna varılmıştır. Tezde, Macaristan NATO'nun Merkezi-Doğu Avrupa ülkeleri ile gelişen ilişkilerinde örnek ülke olarak ele alınarak, Macar seçkinlerinin NATO'nun genişleme sorunsalı ve Macaristan' in NATO üyeliği konularındaki görüşleri, NATO genişlemesine Macarların tepkisi, Madrid Zirvesi öncesi ve sonrası Macar stratejileri incelenmektedir. Çalışmada, hem NATO üyelerinin hem de Mekezi-Doğu Avrupa ülkelerinin, bölgede istikrarın Merkezi-Doğu Avrupa ülkelerinin NATO'ya katılmalarıyla sağlanacağı görüşünde uzlaştıkları sonucuna varılmıştır. GeneldeMerkezi-Doğu Avrupa ülkelerinin, özelde Macaristan'ın ana hedefi, Batı dünyasına entegre olmaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT NATO'S EXTENDING RELATIONS WITH EAST-CENTRAL EUROPEAN STATES: THE CASE OF HUNGARY Tüzünkan, Murat M.S., Department of International Relations Supervisor: Assist. Prof. Dr. Mustafa Tûrkeş August 1998, 143 pages This thesis analyzes NATO's extending relations with East-Central European countries in general and Hungary in particular. It examines the new mission and role of NATO and NATO's relations with East- Central European states in the post-Cold War period. The thesis argues that the end of the Cold War affected both NATO and East-Central European states: NATO had to adjust itself to the post-Cold War requirements, especially through its enlargement. East-Central European states in the same period faced a problem of external integration as the Cold War political and security network collapsed. Thus, there is a convergence of aspirations in both NATO and East-Central European states. The question of whether NATO enlargement is a military or a political endeavor is examined, concluding that NATO enlargement is more of political for the West while East-Central European states see it political in the short run and military in the long term. As Hungary is taken a case study to examine NATO's extending relations with East-Central European countries, the thesis examines perceptions of Hungarian elite on the questions of NATO's enlargement, Hungary's membership to NATO, Hungarian responses, Hungarian 111strategies prior to and after Madrid Summit. The thesis concludes that both NATO and East-Central European states seek to secure stability through incorporation of East- Central Europe into NATO. The ultimate objective of East-Central European states and Hungary in particular is to get integrated into the Western world.