Sveti Stefan kilisesi'nin ayrı işlevler için akustik açıdan değerlendirilmesi ve iyileştirme önerisi getirilmesi
Evaluation of Saint Stephen church in terms of acoustics for distinct functions and a proposal for improvement
  1. Tez No: 598485
  2. Yazar: İREM EREN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET NURİ İLGÜREL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Hacim akustiği parametreleri, akustik ölçüm, akustik simülasyon, kilise akustiği, Sveti Stefan Kilisesi, Room acoustics parameters, acoustic measurement, acoustic simulation, church acoustics, Saint Stephen Church
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yapı Fiziği ve Malzemesi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 165
Özet
19. yüzyılın sonlarında Bulgar Ortodoks cemaati tarafından inşa edilen, neredeyse tümüyle demirden oluşması nedeniyle“Demir Kilise”olarak da bilinen ve prefabrike bir yapı olan Sveti Stefan Kilisesi, ibadet mekanı olarak kullanılmakla birlikte klasik müzik ve koro konserlerine de ev sahipliği yapmaktadır. Kilisenin görsel algılamaya dayalı koruma ve belgeleme çalışmalarının yanı sıra, işitsel algının önemli olduğu işlevler için kullanılmakta olması nedeniyle akustik özellikleri belirlenmelidir. Bu tez çalışmasında; öncelikle Sveti Stefan Kilisesi'nin akustiğini etkileyen iç mekan düzenlemeleri, iç yüzey gereçleri, hacim büyüklüğü ve biçimlenişi ortaya konmuş, sonrasında kilisenin akustik özellikleri akustik alan ölçümü ve akustik modelleme yöntemleri ile nesnel verilere, anket çalışması ile de öznel verilere dayanarak incelenmiştir. Yerinde akustik alan ölçümü ile kilisenin boş olduğu durumdaki nesnel hacim akustiği parametre değerleri elde edilmiştir. ODEON simülasyon programı ile kilisenin yerinde ölçüm sonuçlarına göre akustik kalibrasyon modeli oluşturulmuş ve ardından bu model ile kilisenin dolu olduğu durumdaki parametre değerleri hesaplanmıştır. Kilisede düzenlenen bir müzik etkinliği sırasında dinleyicilerle yapılan anket ile de kilisenin akustiği ile ilgili öznel algıya dayalı verilere ulaşılmıştır. Sonuç olarak; elde edilen veriler literatürde ve ulusal/uluslararası standartlarda önerilen hacim akustiği parametre değerleriyle karşılaştırılarak değerlendirilmiştir. Tüm bu değerlendirmeler doğrultusunda, kilisenin anıtsal niteliği ve görsel estetik değerleri göz önünde bulundurularak akustik koşullarını iyileştirmeye yönelik öneri geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In the late 19th century, Saint Stephen Church was built by Bulgarian Ortodox congregation as a prefabricated iron church. It is now used as a place of worship and hosts classical music and choir concerts at the same time. Since its construction material is mostly iron, it is also called as“Iron Church”. Apart from the requirement of the documentation and conservation work for its visual perception, acoustic characteristics of this historical church should be determined due to the importance of its auditory perception within the construction. In this thesis, interior arrangements, interior surface materials, volume size, and forms that affect the acoustics of Saint Stephen Church are introduced. Then, the acoustic properties of the church is examined based on objective data from acoustic area measurements and acoustic modeling methods, as well as subjective data conducted by a survey. The objective room acoustics parameter values of the empty condition of the church have been obtained through the acoustic measurement in place. Acoustic calibration model has been created with the measurement results by using ODEON simulation program. Then, the parameter values of the church in the occupied situation has been calculated with this model. Subjective data has been collected from the participants of a music event that has been taken place in the Iron Church. In the end, the data is compared and evaluated with the suggested national and international parameter values of room acoustics. Taking all the evaluations into account, with the consideration of its monumental character and visual aestetic values, a proposal has been developed to improve the acoustic conditions of the church.