Mesudiye köyünde sosyo-kültürel ve dini hyat
The socio-cultural and religious life in Mesudiye village
- Tez No: 235059
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET BAYYİĞİT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Sosyoloji, Religion, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Din, Sosyo-Kültürel ve Dini Hayat, Mesudiye, Religious, Socio-cultural and religious life, Mesudiye
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Sosyolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
Bu çalışma, Eskişehir'in Mahmudiye ilçesine bağlı Mesudiye köyündeki sosyo-kültürel ve dini hayat üzerine yapılmıştır. Araştırmada köyde yaşayan Bulgaristan muhacirleri ve Kırım Türklerinin sosyo-kültürel ve dini hayatı ile ilgili bilgilere ulaşılması amaçlanmıştır. Çalışmada katılımlı gözlem, anket ve mülakat teknikleri kullanılmıştır. Dini hayatla ilgili bulgular, cinsiyet, yaş, medeni durum, eğitim, sosyo-ekonomik durum ve dindarlık değişkenleri açısından değerlendirilmiştir.Çalışma, giriş ve iki bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde araştırmanın metodolojik çerçevesine yer verilmiş, birinci bölümde Mesudiye hakkında genel bilgiler, ikinci bölümde ise sosyo-kültürel ve dini hayatla ilgili bulgular bulunmaktadır. Çalışma, harita, fotoğraflar ve anket formundan oluşan ekler bölümü ile son bulmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study was based on socio-cultural and religious life in Mesudiye - a village in Mahmudiye district of Eskişehir Province, Turkey. The objective of this study was to gather information about socio-cultural and religious life of Crimean Turks and Bulgarian immigrants who live in the village. Participant obsevation, questionnaires, and interview techniques were used to obtain data. The data about religious life was evaluated in terms of gender, age, marital status, education, socio-economic status, and devoutness.This study consists of an introduction and two main parts. In the introduction methodological framework was described. In the first part general information was given about Mesudiye and in the second part obtained data about socio-cultural and religious life was presented and discussed. Related map, photos and questinnaire forms were placed in the appendix section as the last part.