Ekoturizm alanındaki gelişmelerden glamping'in uygulanabilirliği: Datça yöresinde bir araştırma
An applicability of glamping which is developments of ecotourism area: An application in the region of Datça
- Tez No: 583929
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVİNÇ GÜLER ÖZÇALIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Ekoturizm, Glamping, Datça, Ecotourism, Glamping, Datça
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Ekoturizm Alanındaki Gelişmelerden Glamping'in Uygulanabilirliği: Datça Yöresinde Bir Araştırma Türkiye doğal, tarihi ve kültürel değerler açısından zengin bir ülkedir. Bu kaynakların değerlendirilmesi, korunması ve geliştirilmesi yönünde kapsamlı turizm planlamaları yapılmalıdır. Turizmin plansız ve çevreye duyarsız olarak gelişmesi turizm bölgelerine telafisi mümkün olmayan zararlar verebilir. Turizmde sürdürülebilirlik için ekoturizm gibi alternatif turizm çeşitleri değerlendirilmelidir. Ekoturizm, ziyaretçilere doğal, tarihi ve kültürel güzellikler içerisinde tatil imkânı sunarken, çevreye duyarlı olmayı ve bu değerlere zarar vermeden keşfetmeyi amaçlamaktadır. Turizmdeki değişimleri turistlerin ihtiyaç ve beklentileri şekillendirmektedir. Özellikle büyükşehirlerde yaşayan insanlar tatillerini doğa içerisinde, sakin ve yeni deneyimler sunan yerlerde geçirmeyi tercih etmektedir. Glamping doğa içerisinde farklı konseptlerde konaklama seçeneklerini sunarken lüks ve konforu ön planda tutmaktadır. Turistlere yeni deneyimler kazandıran çeşitli rekreasyonel aktivitelerde sunmaktadır. Bu çalışmada amaç, sürdürülebilir turizm gelişimi için alternatif olan ekoturizm kavramını, ilkelerini, çeşitlerini, etki alanlarını açıklamaktır. Turistlerin taleplerindeki değişim ve yenilik arayışları sonucu yeniden şekillenen kampçılık temelli glamping kavramını ortaya koymak, Dünya'da ve Türkiye'de glamping turizminin mevcut durumunu tespit etmek ve örneklendirmektir. Datça'nın ekoturizm potansiyelini belirleyerek, ekoturizm odaklı glamping' in Datça'daki uygulanabilirliğini araştırmaktır. Datça'daki turizm gelişimi ve turizm işletmelerinin nitelikleri incelenmiş, Mesudiye köyünün Kızılbük koyunda faaliyet gösteren konaklama işletmesi ile mülakat yapılmıştır. Çalışma sonucunda Datça'nın SWOT analizi yapılmış, Datça'nın ekoturizm potansiyelinin son derece yüksek olduğu belirlenmiştir. Bölgede kaynak kullanım dengesini temel alan kapsamlı turizm planlamaları yapılmalıdır. Mevcut ve yeni kurulacak işletmelerin çevreye duyarlı ve doğal yapıyı koruyan hizmetler sunarak turizm gelişimine katkı sağlamaları gerekmektedir. Bu konuda halk, ziyaretçiler, turizm işletmeleri bilinçlendirilmelidir. Doğal yapıyı koruyan ve doğaya uygun konaklama mimarisini kullanan Glamping işletmelerinin Datça'nın turizm gelişimi için uygun olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
An Applicability Of Glamping Which Is Developments Of Ecotourism Area: An Application In The Region Of Datça Turkey is a rich country in natural, historical and cultural values. Extensive tourism planning should be carried out in order to evaluate, protect and develop these resources. The development of tourism as unplanned and environmentally insensitive can cause irreparable losses to tourism regions. Alternative tourism types such as ecotourism should be evaluated for sustainability in tourism. Ecotourism aims to provide visitors with the opportunity to live in natural, historical and cultural beauties while being sensitive to the environment and to discover these values without damaging them. The changes in tourism shape the needs and expectations of tourists. Especially people living in metropolitan areas prefer to spend their holidays in nature, in places that offer calm and new experiences. Glamping offers luxury and comfort in the nature while offering different accommodation options. It offers a variety of recreational activities that bring new experiences to tourists. The aim of this study is to explain the concept of ecotourism, its principles, types and impact areas as an alternative to sustainable tourism development. The results of the quest for change and innovation in the demand of tourists reshaped to put forward the concept of glamping based camping, glamping to identify the current state of tourism in the world and Turkey and to examplify. To determine the ecotourism potential of Datça and to investigate the applicability of ecotourism-focused glamping in Datça. The development of tourism and the characteristics of tourism enterprises in Datça was examined and interviewed by an accommodation company operating in the Kızılbük Bay of Mesudiye village. SWOT analysis of Datça was performed and it was determined that the ecotourism potential of Datça was extremely high. Extensive tourism planning based on the resource utilization balance should be made in the region. The existing and new establishments should contribute to the development of tourism by providing services that protect the environment and the nature. Public, visitors and tourism enterprises should be made aware of this issue. It is determined that Glamping enterprises, which protects the natural structure and uses the accommodation architecture suitable for nature, are suitable for tourism development in Datça.