Transformation of NATO in the face of transnational terrorism
NATO'nun sınırötesi terörizm karşısında dönüşümü
- Tez No: 235098
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERSEL AYDINLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: yeni terörizm, NATO ve dönüşüm, 11 Eylül 2001 saldırıları, Prag Zirvesi, Afganistan, new terrorism, NATO and transformation, September 11 attacks, Prague Summit, Afghanistan
- Yıl: 2009
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bölümü
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
Transnasyonel terör, özellikle 11 Eylül 2001 tarihinde Amerika'ya düzenlenen terörist saldırılar başta olmak üzere, NATO'nun teröre yaklaşımında söylemsel, operasyonel ve kurumsal düzeyde önemli değişikliklere yol açmıştır. Bu tez çalışması, NATO'nun Soğuk Savaş sonrasında başlayan dönüşüm sürecinde transnasyonel terörün rolünü tanımlamaya ve açıklamaya çalışmaktadır. İttifak'ın 1991 yılında kabul edilmiş ve 1999 yılında gözden geçirilmiş Stratejik Konseptleri, terörü önceden NATO'nun güvenliğine yönelik tehditlerden biri olarak kabul etse de, İttifak'ın 11 Eylül'e verdiği cevapla, NATO terörle mücadeleye aktif olarak katılmaya başlamıştır. 9/11'den sonra İttifak, tarihinde ilk defa Vaşington Andlaşmasının kolektif savunmayı öngören 5. maddesini hayata geçirmiştir. Özellikle 2002 yılında düzenlenen Prag Zirvesi, NATO'nun devlet eksenli olmaktan uzaklaşan güvenlik tehditleri karşısında, daha uyumlu bir örgüte dönüşümünde bir tür katalist olmuştur. Değerlendirme olarak, 11 Eylül 2001'e kadar terörizm, NATO'nun ajandasında öncelikli bir yere sahip olmamıştır. Dramatik saldırılardan sonra ise İttifak içindeki hemen tüm kararlar terörle mücadele doğrultusunda alınmıştır. NATO Mukabele Kuvveti, Terör Tehdidi İstihbarat Birimi ve yeni ?Müttefik Transformasyon Komutanlığı?nın kurulması bu konudaki örneklerden bazılarıdır. 11 Eylül, terörün artık süper güç bir ülke için bile ciddi tehlike arzettiğini, kimsenin terörden muaf olmadığını ve terörün yerel bir tehdit olarak görüldüğü anlayışın artık geçerli bulunmadığını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Transnational terrorism with special reference to the September 11 attacks in 2001 on the territory of the United States has significant impacts on NATO?s approach to terrorism at rhetorical, practical and institutional levels. This thesis describes and explains the role of transnational terrorism on NATO?s transformation process, which intensified with the end of Cold War era. The Alliance?s 1991 and 1999 Strategic Concepts already defined terrorism as one of the risks to the Allies? security. However, NATO began to actively engage in fighting against terrorism after the September 11 attacks. Just after 9/11, NATO for the first time in its history invoked Article 5, which is the collective defense clause of the Washington Treaty. Particularly, the Prague Summit held in 2002 has been catalyst for the transformation of Alliance into an organization that is more adaptive to the new security environment where the threats are less likely to be state-centric. In the assessment, until September 11, 2001, terrorism did not have a priority on the NATO?s agenda. Then, after the dramatic assaults, almost every step in the Alliance has been taken in the name of fighting against terrorism. The creation of the NATO Response Force, Terrorist Threat Intelligence Unit and further a new ?Allied Command Transformation? are several examples in this regard. Basically, 9/11 demonstrated that transnational terrorism constitutes a very serious threat even for a super power, nobody is immune from terrorism and the approach to terrorism as a domestic threat is no longer applicable.