The impacts of health sector reform on the efficiency and productivity of public and private hospitals in Turkey
Sağlık reformunun Türkiye'deki devlet hastanelerinin ve özel hastanelerin etkinliği ve verimliliği üzerindeki etkileri
- Tez No: 235106
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OSMAN ZAİM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: veri zarflama teknikleri, Malmquist verimlilik indeksi, bootstrapping, sağlık reformu, hastane etkinliği ve verimliliği, data envelopment analysis, Malmquist productivity index, bootstrapping, health sector reform, hospital efficiency and productivity
- Yıl: 2009
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Bölümü
- Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Devletin sağlık sektörü için ayırdığı kaynakların en büyük kısmını hastaneler tüketir. Sağlık harcamalarının büyük kısmının hastaneler tarafından tüketmesinden dolayı, hastanelerin etkinlik ve verimliliklerindeki iyileşmeler, tüm sağlık sektörü için büyük fayda sağlayacaktır. Buna dayanarak Türkiye'de 2003 yılında, hükümet ?Sağlıkta Dönüşüm? olarak adlandırılan reform programını ilan etti. Bu çalışma, Türkiye'nin 81 ilinde faaliyet gösteren 440 hastaneyi içeren zengin bir panel veri kullanarak Sağlık Reformu'nun devlet hastaneleri ve özel hastanelerin etkinliği ve verimliliği üzerindeki etkilerini 2001-2007 yılları boyunca (reform öncesi ve sonrası dönem) Veri Zarflama Teknikleri, Malmquist Verimlilik İndeksi ve Bootstrapping Tekniği'ni kullanarak araştırmaktadır. Analiz sonuçları, Sağlık Bakanlığı'na ait hastaneler, üniversite hastaneleri ve özel hastanelerin etkinlik ve verimliliklerindeki önemli artışların daha önce SSK'ya ait olan hastanelerin etkinlik ve verimliliklerindeki az miktar düşüşe baskın geldiğini ve bu durumun nüfusun neredeyse tamamını kapsayan, ulaşılabilir, standart ve daha kaliteli sağlık hizmetlerinin sağlanmasına öncülük ettiğine ve bununla birlikte tüm hastanelerde önemli verimlilik artışları gözlendiğine işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
Hospitals consume the largest share of government health resources. Since they account for such a large share of health expenditure, improvements in their efficiency and productivity will yield tremendous benefits for the entire health sector. On this basis, in 2003, the government of Turkey declared a reform program called ?Transformation in Health?. This study by using a rich panel data of 440 hospitals operating in 81 province in Turkey (observed throughout 2001-2007 i.e. pre and post reform periods) addresses the impacts of health sector reform on the efficiency and productivity of the public and private hospitals by employing Data Envelopment Analysis (DEA), bootstrapping and Malmquist productivity index. The results of the analysis indicate that slightly reduced efficiency of previously SSK owned hospitals have been more than offset by increased efficiency in MoH hospitals as well as in private and university hospitals, leading to an accessible, standardized and higher quality health services covering almost the whole population and that in overall, the reform has improved the productivity of all hospitals implying that health sector reform has succeeded.