The black death in early Ottoman territories:1347-1550
Erken Osmanlı topraklarında veba: 1347-1550
  1. Tez No: 235134
  2. Yazar: GİSELE MARİEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİL İNALCIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Veba, Salgın, Kara Ölüm, Sosyal Tepki, Politika, Kronoloji, plague, epidemic, Black Death, social response, policy, chronology
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Bölümü
  13. Sayfa Sayısı: 162
Özet
Bu tezin amacı Veba'nın erken dönem Osmanlı toplumu üzerindeki muhtelif etkilerini ortaya koymaktır. İlk olarak veba salgınlarının çağdaş Osmanlı, Bizans ve Latin kaynaklarını kullanarak kısa dönemli ve mekansal analizi yapılmıştır. Çalışılan dönemdeki Osmanlı bölgesel genişlemesi göz önünde bulundurularak yeni fethedilen topraklara komşu bölgeler bu çalışmaya dahil edilmiştir.Veba'nm Osmanlı toplumu üzerindeki etkileriyle ilgili bazı eski teorilerin tutarsızlığı hastalığın görülme sıklığı ve bölgelere göre coğrafi dağılımıyla ilgili eldeki bilgiler dikkate alınarak değerlendirildi.Bu çalışmanın sonuçları göstermektedir ki Veba salgınlarının görülme sıklığı toplumdaki genel bir kabulleniş kadar idari ve dînî yapı ile de doğrudan bağlantılı bir sonuçtur.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to analyze the possible impact of the Black Death on the early Ottoman society. Firstly, a temporal and spatial analysis of the outbreaks was established using contemporary Ottoman, Byzantine and Latin sources. In view of the territorial expansion of the Ottoman state in the period studied, information on the adjacent territories was included.The response towards plague was then evaluated taking into account the information obtained on the frequency and geographical distribution of the disease and contrasted with certain previous theories on the impact of plague on Ottoman society.The study reveals that the high frequency of plague outbreaks identified by this study can be linked to a behavior of overall acceptance and to specific actions of an administrative and religious nature.