?Acta Est Fabula, Plaudite!? The role of women in late medieval England: The evidence from wills
?Acta Est Fabula, Plaudite!? Geç Orta Çağ İngilteresi'nde kadınların rolü: Vasiyetnamelere ait bulgular
- Tez No: 235133
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DAVİD THORNTON
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Cinsiyet, Kadınlar, Vasiyetnameler, Kadın Murisler, Miras, Lehdarlar, Geç Orta Çağ İngilteresi, Gender, Women, Wills, Testatrices, Bequests, Beneficiaries, Late Medieval England
- Yıl: 2009
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Bölümü
- Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Bu tezin amacı, 1300 ve 1500 yılları arasında yazılan 403 kadın vasiyetnamesinin nitel ve nicel analiziyle, Geç Orta Çağ İngilteresi'nde kadınların rolü ve yerinin açığa çıkarılmasıdır. Bu tezde çeşitli kaynaklardan toplanarak kullanılan örnekler aile içinde ve aile dışında kurulan ilişkiler doğrultusunda yapılan mal dağıtımı ışığında, İngiltere'nin farklı bölgelerinden gelen kadınların genel bir profilini oluşturmak amacındadır. Bir kadının medenî hali, sınıfı, ve özellikle de cinsiyeti mal ve mülke sahip olma hakkını, ve buna bağlı olarak vasiyetinin içeriğini etkilemiştir. Vasiyet kanunu altında dezavantajlı olmalarına rağmen, kadınlar ölümlerinden sonra mütevazı servet ve mallarının dağıtım şeklini kontrol etmek için vasiyetnameler gibi resmi bir sahayı kullanmışlardır. Orta Çağ kadınlarının vasiyetleri kadınların hayat hikayelerini doğrudan anlattıkları neredeyse tek kaynaktır ve Geç Orta Çağ İngiliz kadınları vasiyetnameler vasıtasıyla hem kendi ruhlarının hem de aile ve arkadaşlarının ihtiyaçlarını gidermişlerdir. Kadınların sadece kendi cinsine atfedilen özellikleri takip etmedikleri, aynı zamanda da vasiyet yazımının bir çok kadına bağımsız ve girişken olma fırsatı sunduğu vasiyetnamelerdeki bulgulardan açıktır. Nitekim, kadınlar ölüme yakınken kişisel mallarını kendileri için önemli ve kıymetli olan insanların refahı için özgürce dağıtmışlardır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this thesis is to provide an insight into the role and place of women in late medieval England through a qualitative and quantitative examination of 403 women?s wills from 1300 to 1500. The sample used in this thesis is collected from different sources to establish a general profile of women from different regions of England as revealed by their distribution of property to wide range of relations formed within and outside the household. A woman?s right to hold property, and in relation to this, her testamentary behaviour were affected by her marital status, class, and most especially, by her gender. Though disadvantaged under testamentary law, women used an official arena such as wills to control the way their modest wealth and property were distributed after death. Medieval women?s wills were almost the only source in which women directly narrated their life stories, and by means of their wills, late medieval English women provided for their souls, their family and also their friends. It is apparent from the evidence of their wills that women not only followed the characteristics attributed to their sex but that the act of will-writing also gave most women an opportunity to be autonomous and assertive. Thus, women distributed freely their personal possessions for the well-being of those who were important and dear to them at least when they were close to death.