Bir işletmede video tabanlı yazılım kullanılarak yalın dönüşüm uygulaması
Lean turnaround implementation using video-based software in a manufacturing business
- Tez No: 493590
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yalın Dönüşüm, Değer Akış Haritalandırma, Video Tabanlı Yazılım, Kanban, Kaizen, Simülasyon, Lean Turnaround, Value Stream Mapping, Video-based Software, Kanban, Kaizen, Simulation
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu çalışmada yalın dönüşümün sürekliliğinin sağlanmasında etkilerini gözlemlemek için video tabanlı bir yazılım kullanılarak süreçler video ile kayıt altına alınmıştır. Video kayıtlarıyla süreç analizleri yapıldıktan sonra işletmenin daha verimli hale gelmesi ve israfların azaltılması için yalın üretim tekniklerinden faydalanılmıştır. Çalışmada kullanılan temel yalın teknikler: değer akış haritalandırma, standart iş, 5S, kaizen, kanban, hat dengeleme Problem çözme teknikleri, hat yönetimi uygulamalarıdır. Çalışanların yalın üretim yöntemlerini uygulamalarını daha kolay benimsemesi ve uygulamalara katılımlarının artmasını sağlamak amacıyla yalın dönüşüm proje uygulamaları öncesinde çeşitli oyun setleri aracılığıyla teorik eğitimler interaktif hale getirilmiştir. Ek olarak işletmede gerçekleştirilen yalın dönüşüm çalışması simülasyon yazılımı ile de doğrulaması yapılmıştır. Bu tez çalışmasında bir üretim işletmesinde gerçekleştirilen yalın dönüşüm projesinde; video tabanlı zaman etüdü & yalın üretim yazılım ile desteklenerek uygulamaların yaygınlaştırılma ve standartlaştırma aşamalarının hızlandığı, kolaylaştığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, the effects of the video-based software are studied on the lean turnaround project. The processes are recorded with video by using a video-based software to ensure the continuity of lean turnaround. After the process analysis has been done using the video recordings, the lean production techniques have been utilized to make the company more efficient and to reduce the waste in the system. Value stream mapping, standard work, 5S, kaizen, kanban, line balancing, problem solving techniques and line management practice are among the basic lean techniques that are adapted during this study. Furthermore, theoretical trainings were made interactive through various game sets for employees to adopt lean manufacturing practices and to increase their participation in implementation before actually starting the lean turnaround project practice. In addition, the lean turnaround work carried out in the company has also been verified and supported by simulation software. In this thesis, it is observed that the video-based time study and lean manufacturing software facilitated and accelerated the dissemination and standardization of the lean turnaround practices for manufacturing processes.