Okul öncesi öğretmenlerinin kullandıkları davranış değiştirme stratejileri
Behavior changing strategies of prescholl teachers
  1. Tez No: 235210
  2. Yazar: DUYGU ACAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAVİSE GÜLEÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sınıf Yönetimi, Davranış Değiştirme, İstenmeyen Öğrenci Davranışı, Classroom Management, Behavior Modification, Unwanted Behavior of Students
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Bölümü
  12. Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Bu çalışma, okul öncesi öğretmenlerinin davranış değiştirme stratejilerini saptamak amacıyla yapılmıştır. Tarama modelinde ve betimsel bir çalışma olarak geliştirilen araştırmada; okul öncesi öğretmenlerinin sınıf yönetimi anlayışları, olumsuz davranış gösteren çocuklara karşı tutumları, sınıfta karşılaşılan istenmeyen davranışlar ve istenmeyen davranışları önleme tekniklerine ilişkin öğretmenlerin görüşleri alınmıştır. Öğretmenlerin görüşlerinin değişkenlere göre farklılaşıp farklılaşmadıkları saptanmaya çalışılmıştır.Araştırmanın örneklemini Çanakkale il merkezinde ve Biga ile Ezine ilçe merkezlerinde yer alan okul öncesi eğitim kurumlarında çalışan 100 okul öncesi öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırmanın verileri, Güven ve Cevher (2005) tarafından hazırlanan ?Okul Öncesi Öğretmenlerinin Sınıf Yönetimi Becerilerinin Çeşitli Değişkenler Açısından İncelenmesi? adlı çalışma, Pala (2005) tarafından hazırlanan ?Sınıfta İstenmeyen Öğrenci Davranışlarını Önlemeye Dönük Disiplin Modelleri? adlı çalışma, Milli Eğitim Bakanlığı 2006 Okul Öncesi Eğitim Program Kitabından yararlanılarak oluşturulan maddeler ve araştırmacı tarafından geliştirilen maddelerden oluşturulan anketle elde edilmiştir. Verilerin çözümlenmesinde ?tek yönlü varyans analizi (ANOVA-F testi)? ve ?t testi? kullanılmıştır.Araştırma sonuçlarına göre öğretmenler sınıf yönetimi anlayışı olarak en sık, ?işbirliğine dayalı yönetim anlayışı? ve ?sınıf yönetimi anlayışını öğretmenin kişilik özelliklerine atfetmeye yönelik anlayışı?ı benimsemişlerdir. Olumsuz davranış gösteren çocuklara karşı öğretmenler genellikle“Sabırlı, yumuşak olunmalı; sevgi ve hoşgörü ile yaklaşılmalı ve güven kazandırılmalı,”görüşlerini yansıtan öğretmen özelliği yaklaşımı ve“Arkadaşlarına benimsetilmeli, paylaşma duygusu kazandırılarak olumlu yönleri ön plana çıkartılmalı,”görüşlerini yansıtan“olumlu sosyal davranışlara yönlendirme yaklaşımı”nı kullanmaktadırlar. Öğretmenler, ?saldırı ve sınıf içi saygısızlıklar?ı en sık karşılaştıkları istenmeyen davranış olarak belirtmişlerdir. İstenmeyen davranışları önleme teknikleri arasından öğretmenler en çok, ?konuşma? tekniği ve ?basit ve anlaşılır sınıf kuralları koyma? tekniklerini kullanmaktadırlar.
Özet (Çeviri)
This research was made to identify the behavior changing strategies of preschool teachers. In the study which is developed as a scan model and a descriptive research; teacher opinions were investigated about the clasroom management approaches of preschool teachers, their behaviors and attitudes towards the children who show negative behavior, and teachers? views regarding the unwanted behavior they encounter in the classroom and the techniques used in order to prevent the undesirable behavior. An effort has been shown in order to determine if teachers? opinions are differentiated with regard to various different parameters.The sample of my survey is comprised of 100 pre-school teachers who are working at the educational institutions in the central district of Çanakkale, Biga, and Ezine. The data of the survey were obtained through“The Level of Preschool Teachers? Classroom Management Skills and Their Relations with Different Variables? of Güven and Cevher (2005), `?Discipline Models Which are Supposed to Prevent the Undesired Behaviors of the Students in the Classroom?? of Pala (2005), and the questionnaire prepared via the articles collected from the book ?Ministry of Education ? 2006 Preschool Education Programme? as well as the other articles collected by the researcher. ”Unidirectional variance analysis of (ANOVA-F test)“ and ”t test“ have been used for data analysis.According to the results of survey, it is determined that the teachers have adopted ”the collaborative management approach?, and ?the approach which attributes the classroom management approach to the personality traits of the teacher?. For those children who show the signs of negative behavior, teachers usually preferred the approach which reflected the views such as ?teachers should be patient and lenient; they should approach the children in an affectionate, tolerant manner,?; and the approach which reflected the views such as ?effort should be made in order to ensure that the child is adopted by the other children, the sense of sharing should be acquired and the positive attributes should be featured.? Teachers have identified ?the offensive and disrespectful behaviors? as the most frequently encountered unwanted behaviors in the classroom. Among the several techniques, they have used the“dialoguing/conversation”and the ?setting simple and understandable classroom rules? techniques the most in order to prevent the undesired behaviors.