Milli Mücadele başlarında Aydın Sancağı (1919-1920)
Aydın Sanjak beginning of National Struggle (1919-1920)
  1. Tez No: 235238
  2. Yazar: HAKKI GÜRKAN GANIZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜNVER GÜNEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Demografi, Tarih, Türk İnkılap Tarihi, Demography, History, History of Turkish Revolution
  6. Anahtar Kelimeler: Aydın Sancağı, nüfus, güvenlik, Kuva-yı Milliye, Yunan İşgali, Yunan Mezalimi, ekonomi, sağlık, göç, Aydın Sanjak, population, security, The Nationalist Forces, Greek Occupation, Greek Cruelty, economy, health, migration
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Bölümü
  12. Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 239
Özet
Bu çalışmada 1919?1920 yılları arasında Aydın Sancağı'nda Kuva-yı Milliye hareketi ve bu hareketin sosyal psikolojik, ekonomik anlamda geçirmiş olduğu evreler anlatılmaya çalışılmıştır.Birinci bölümde; Yunan işgali öncesi Aydın Sancağı'nın sosyo-ekonomik yapısı ve bölgedeki güvenlik sorunu ile ilgili bilgiler verilmiştir. İkinci bölümde Aydın Kuva-yı Milliye'sinin 1919?1920 yılları arasındaki faaliyetleri ve bu faaliyetler içersinde kadınların ve din adamlarının etkisi belirtilmiştir. Üçüncü bölümde; söz konusu dönemde Aydın Sancağı'nın sosyal yapısı hakkında değerlendirmeler yapılmış, İşgal süresince Yunan Mezalimi'nin yarattığı tahribat, iaşe, ekonomik ve sağlık alanında çekilen sıkıntılar belirtilmiştir. Son olarak da Yunan işgali sırasında Aydın ve çevresinde meydana gelen iç göç hareketi değerlendirilmiştirBu çalışma Aydın Sancağı'nın kaynak ve bilgi konusunda şu ana kadar aydınlatılmayı bekleyen 1919?1920 yılları arası dönemine ışık tutmakta; askeri nüfus hareketleri ve Yunan işgalinin bölgede bıraktığı izlerle ilgili önemli bilgiler vermektedir
Özet (Çeviri)
İn this study, we tried to narrate the movoment of the Nationalist Forces between 1919 and 1920 and the social, psychologic and economic stages of this movementIn the fırst chapter, we informed about the socio-economic structure of Aydın Sanjak and the regional security before Greek occupation. İn the second chapter, the activites of Aydın Notionalist Forces between 1919 and 1920; the role and the influence of the women and religious people in this movement were dwelt on. İn the third chapter, we evaluated the social structure of Aydın Sanjak before mentioned period; informed about the destruction of Greek Cruelty during the occupatiaon; indicadet the difficulties in health, economy an feeding. Finally we evaluated the inner migration around Aydın during Greek OccupationThis study, with regord to source and information, enlightens and gives us important knowledge abaout military, population and the tracks of Greek Cruelty in the region during the period between 1919 and 1920, which hasn?t been researched by now