A comparative time series study for medium term electricity demand forecasting for Turkey
Türkiye orta dönem elektrik talebi için karşılaştırılmalı zaman serileri çalışması
  1. Tez No: 23525
  2. Yazar: MEHMET TOPTAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. YILDIZ ARIKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Tahminleme, Zaman Serileri Modellemesi, Forecasting, Time Series Modelling
  7. Yıl: 1992
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 167
Özet
öz Türkiye orta dönem elektrik talebi için karşılaştırmalı zaman serileri çalışması TOPTAŞ, Mehmet Yüksek Lisans Tezi, Elektrik Mühendisliği Anabilim dalı, Tez Yöneticisi: Doç.Dr. ismet Erkmen Yardımcı Tez Yöneticisi: Doç.Dr. Yıldız Ar ikan Ağustos 1992, 152 Sayfa Bu tez çalışmasında, Türkiye'nin orta dönem elektrik talebi için bir Box- Jenkins zaman serisi modeli kurulmuş ve bu model 24 aylık peryod tahmini için kullanılmıştır. Eksponensiyel ve Regrasyon zaman serileri modelleri de kurularak, zaman serileri tekniklerinin performansının ölçülmesinde ve bu tekniklerin karşılaştırılmasında kullanılmak üzere veri içi tahminler yapılmıştır. Bu teknikler arasında Box- Jenkins tekniği en iyi sonucu vermiştir. Yine bu çalışmada, tahmin süresinin tahmin performansına olan etkisi analiz edilmiş ve tartışılmıştır. Bu tezde motivasyon, Türkiye Elektrik Kurumu ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından orta dönem yük tahmini için kullanılabilecek mümkün olan en iyi aracı sağlamaya yöneliktir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A COMPARATIVE TIME SERIES STUDY FOR MEDIUM TERM ELECTRICITY DEMAND FORECASTING FOR TURKEY TOPTAŞ, Mehmet M.S. in Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Assoc.Prof.Dr. Ismet Erkmen Co- Supervisor: Assoc.Prof.Dr. Yxldxz Arikan August 1992, 152 Pages In this study, a medium term Box- Jenkins time series model for electricty load demand for Turkey is developed and used to forecast for 24 month periods. Exponential Smoothing and Regression time series models are also developed and used for in-sample forecasting in order to evaluate the models' performances and compare them with each other. Box- Jenkins technique proved to be the best forecasting technique among the time series models for medium term horizon. The effect of forecast horizon on the forecast performance of the techniques is also analized and discussed. The motivation for this thesis is based on providing the best possible handy tool for intermediate term load forecasting which can be used by Turkish Electricity Authority and Energy and Natural Resources Ministry in Turkey.