Kişilik özelliklerinin örgütsel iletişime etkisi ve bir araştırma
The impact of personality on the organizational communication and a research
- Tez No: 235362
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OSMAN YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Örgütsel İletişim, Kişilik Özellikleri, Beş Faktör Modeli, Bireysel Özellikler, Sıfat Listesi, Organizational Communication, Personality, Big Five Model, Individual Characteristics, Adjective Checklist
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Beykent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu çalışmada kişilik özellikleri ile örgütsel iletişim arasındaki ilişki incelenmiştir. Kişilik özelliklerinin örgütsel iletişime etkisi, 7 ayrı ilaç şirketinde yapılan alan çalışması ile araştırılmıştır. Kişilik özelliklerini tanımlamak için sıfat listesi kullanılmıştır. Sıfat listesi ile yaratılan boyutlar, ?Deneyime Açıklık?, ?Sorumluluk Bilinci?, ?Dışadönüklük?, ?Uyumluluk?, ?Duygusal Denge? dir. Araştırmada veri toplamak amacıyla anket tekniğinden faydalanılmıştır. Araştırmada çalışanların kişilik özelliklerini ölçmek amacıyla kişilik envanteri kullanılmıştır. Kişilik Envanteri, kişilik teorisinde yaygın olarak kabul gören Beş Faktör Modeli'ni esas alarak Türk kültürüne uygun olarak geliştirilmiş bir değerlendirme aracıdır. Araştırmada ölçekte yer alan ifadeler 5'li Likert ölçeğinde düzenlenmiş olup her zaman seçeneği 5, hiçbir zaman seçeneği ise 1 puan verilerek değerlendirilmiştir. Buna göre her hangi bir boyuttan alınan yüksek puan çalışanın ilgili boyut itibariyle iletişimi etkin bulduğunu; düşük puan ise tam tersi bir durumu ifade etmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the correlation between individual characteristics and organizational communication has been investigated. The impact of individual characterestics on the organizational communication is investigated by doing research in seven different pharmaceutical companies. To difine individual characteristics, an adjective checklist was used. The dimensions created by adjective checklist are ?Openness?, ?Conscientiousness?, ?Extraversion?, ?Agreeableness?, and ?Neuroticism?. A survey is used to collect data for this research. To measure the individual characteristics, a personality survey is used in this research. This personality survey based on big five factor model which is common in personality theory is a measurement model designed according to Turkish Culture. The statements of scale are arranged according to likert scale five through one, five is for every time choice one is for any time. The high score for any dimension represents effective communication, low score is for opposite case.