1923?1938 Atatürk Dönemi Türk Dış Politikası'nda Lozan'ın etkisi
The effect of Lausanne on Turkish Foreign Policy of Atatürk Period 1923?1938
- Tez No: 235361
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NAMIK SİNAN TURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Denge Politikası, Revizyonistler, Statükocular, Uluslararası Güvenlik, Çözülemeyen Sorunlar, Balance Policy, Revisionists, Status Quo Supporters, International Security, Unsolvable Matters
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Beykent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bölümü
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu tez çalışmasında; Lozan Barış Antlaşması'nın ve daha ağırlıklı olarak bu antlaşmada çözülemeyen sorunların, 1923 ? 1938 yılları arasındaki Atatürk dönemi Türk Dış Politikası'nı ne şekilde etkilediği ele alınmıştır. Bu çerçevede, Türkiye'nin bu dönemde dış politika anlamında münasebetler kurduğu bazı devletler ile olan ilişkileri irdelenmiştir. Bunun yanında, devletlerin iki savaş arası olan bu dönemde hissetmiş oldukları ulusal güvenlik kaygıları sebebiyle göstermiş oldukları uluslararası güvenliği sağlama çabalarına da değinilmiştir. Dünyanın, revizyonistler ve statükocular olarak iki zıt gruba ayrıldığı ve birkaç yıl sonra ortaya çıkan Dünya Ekonomik Bunalımı'nın yaşandığı, yani gerek siyasi gerekse ekonomik açıdan büyük sıkıntıların yaşandığı bir ortamda Türkiye başarılı bir dış politika uygulayabilmiştir. Sıkıntılı olan bu dönemde, Türkiye'nin ilgili devletlere yönelik nasıl bir denge politikası izlediği açıklanmaya çalışılmıştır.1923?1938 ATATÜRK DÖNEMİ TÜRK DIŞ POLİTİKASI'NDA LOZAN'IN ETKİSİTezi Hazırlayan: Aytekin ÇATALÇAMÖzetBu tez çalışmasında; Lozan Barış Antlaşması'nın ve daha ağırlıklı olarak bu antlaşmada çözülemeyen sorunların, 1923 ? 1938 yılları arasındaki Atatürk dönemi Türk Dış Politikası'nı ne şekilde etkilediği ele alınmıştır. Bu çerçevede, Türkiye'nin bu dönemde dış politika anlamında münasebetler kurduğu bazı devletler ile olan ilişkileri irdelenmiştir. Bunun yanında, devletlerin iki savaş arası olan bu dönemde hissetmiş oldukları ulusal güvenlik kaygıları sebebiyle göstermiş oldukları uluslararası güvenliği sağlama çabalarına da değinilmiştir. Dünyanın, revizyonistler ve statükocular olarak iki zıt gruba ayrıldığı ve birkaç yıl sonra ortaya çıkan Dünya Ekonomik Bunalımı'nın yaşandığı, yani gerek siyasi gerekse ekonomik açıdan büyük sıkıntıların yaşandığı bir ortamda Türkiye başarılı bir dış politika uygulayabilmiştir. Sıkıntılı olan bu dönemde, Türkiye'nin ilgili devletlere yönelik nasıl bir denge politikası izlediği açıklanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
It is discussed within this thesis study; how the Peace Treaty of Lausanne and especially the matters which could not be solved within this treaty affected the Turkish Foreign Policy of Atatürk Period between the years 1923 and 1938. Within this framework, Turkey?s relationships with some countries that it is in connection in terms of foreign policy have been examined. Besides this, the efforts of maintaining the international security based on their national security worries that they had in this term between two wars, have been also mentioned. Turkey managed to hold a successful foreign policy in an atmosphere in which the world separated into two groups as revisionists and status quo supporters and in which a few years later the World Economic Crisis has been experienced, consequently in which most troubles were experienced in terms of not only politics but also economy. It is tried to be expressed what kind of a balance policy is adopted directed to mentioned states in this troubled term.