Mobbing ve yazılı basındaki mobbing haberlerine yönelik bir alımlama çalışması
A reception study on mobbing and mobbing news in printed media
  1. Tez No: 340247
  2. Yazar: DİLARA AKDENİZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ASLIHAN DOĞAN TOPÇU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, İletişim Bilimleri, Public Relations, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Mobbing”, Yıldırma, Kişilik, Örgüt İçi İletişim, Alımlama Analizi, Mobbing, Intimidation, Personality, Intra-organizational communication, Reception Analysis
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
Son yıllarda sıkça karşılaşılan bir konu haline gelen“mobbing”, işyerinde maruz kalınan en önemli sosyal sorunlardan biridir.“Mobbing”davranışına maruz kalınmasında ve bunun oluşturduğu sonuçlara bakıldığında“mobbing”in birçok nedeni olduğu görülmektedir. Bu nedenler içerisinde“mobber”ın ve mağdurun kişilik faktörü önemli rol oynamaktadır. Örneğin, birey“mobbing”durumunu fark etse bile işini kaybetme korkusuyla“mobbing”yokmuş gibi davranabilir veya durumu fark ettiğinde mücadele yolu arayabilir. Bu durum bireyi evinde, işyerinde daha büyük sorunlara ve psikolojik rahatsızlıklara itebilir. Yaşanan“mobbing”olayı sadece bireyi değil, bireyin çalıştığı örgütü de etkiler; örgütün imajı zedelenebilir, çalışanlar arasında güvensizlik ve motivasyon düşüklüğü oluşabilir. Bireyler açısından ve örgüt açısından bu derece önemli bir sorun oluşturan“mobbing”in önlenmesi için gerekli yasal düzenlemeler yapılmıştır. Ancak örgütler de bu durumu önlemek için kendi bünyelerinde“mobbing”i önlemeye yönelik bir takım oluşumlarda bulunmalıdır. Örgüt içi iletişim faaliyetlerinin etkin bir biçimde kullanılması bu noktada oldukça önemlidir. Bu doğrultuda“mobbing”i örgüt içi iletişim faaliyetleri bağlamında ele alan çalışmaların sayısının az olması“mobbing”ile ilgili çalışmalar yapılmasına rağmen meseleyi bireysel düzeyde incelemeye olanak tanıyacak alımlama araştırmalarının bu bağlamda ele alınmamış olması bu çalışmanın yapılması gerekliliğini doğurmuştur. Buradan hareketle katılımcılarla derinlemesine mülakatlar gerçekleştirilmiştir. Seçilen haberlerin okunmasından sonra katılımcılara haberlerle ilgili sorular sorulmuş ve katılımcıların verdikleri cevaplar Kültürel Çalışmalar geleneği içerisinde yer alan Stuart Hall'un ortaya koyduğu üç okuma şekli üzerinden yorumlanmıştır. Araştırma sonunda okuyucu gözüyle yapılan yorumlarda, katılımcıların haber kodlarına karşı etkin konumda bulunduğu tespit edilmiştir. Bu çerçevede, egemen kodların katılımcılar tarafından kolay açılıp açılmadığı, katılımcıların müzakereli ve muhalif okuma yapma oranının durumu ve demografik özelliklerin kodaçımında etkisi olup olmadığı ortaya çıkarılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Mobbing which has been frequently observed in recent years has become one of the most important problems exposed in workplace. When exposure of mobbing behavior and results of this are considered, it is seen that mobbing has so many reasons. Personality factor of mobber and victim play important role within these reasons. For example, although he recognizes mobbing situation a person can act as if there is no such mobbing with the fear of losing his job or he may seek for ways of struggling when he recognizes the situation. This situation directs people to greater problems and psychological disorder at home, workplace.Mobbing not also influence the individual but also the organization he works for; the image of organization can be damaged, there might distrust among employees and motivation decrease. Necessary legal arrangements were done in order to prevent mobbing which constitutes such an important problem both for individuals and organization. Yet organization should carry out specific formations within their own body in order to prevent mobbing. Use of intra-organizational communication activities efficiently is quite important at this point. Accordingly, the necessity of this study emerged since there was restricted number of studies which consider mobbing in the scope of intra-organizational communication activities and there was no reception studies which would enable the issue to be analyzed at individual scale though studies have been carried out about mobbing. From this point on, detailed interviews were made with participants. Specific news were chosen and read; then participants were asked questions about these news and their answers were interpreted through three reading patterns among Cultural Studies tradition which was presented by Stuart Hall.In the comments carried out by reader as a result of the study, it was determined that participants were active towards news codes. In this frame, it was tried to determine whether dominant codes are deciphered by participants easily or not, the rate of making negotiated and globally contrary reading and whether demographic characteristics have effects on encoding or not.